zondag 31 maart 2013

Kuikens.


De kuikens van school zijn bij ons te logeren en het geeft leven in de brouwerij. Of in het kippenhok. Het kippenhok dat in de kamer staat. ’s Morgens bij binnenkomst hoor je piep-piep-piep. En dat gaat vervolgens nagenoeg de hele dag door. Af en toe is het stil. Heel even, want dan besluit 1 van de kipjes opeens dat ze niet goed ligt en schuift met billen en resterend lijf heen en weer. Stoot tegen broer of zus aan, en vervolgens beginnen ze weer te piepen tegen elkaar. Haantjes gedrag. Net echte kinderen. Had ik al eerder gezegd.

De kippen kwamen met ons mee naar huis liggend op een zachte handdoek. Een behaaglijke warme dikke handdoek. Maar kipjes produceren heel veel meststoffen. En dat was dus een heel vies gezicht op de mooie, warme handdoek. Handdoek eruit, houtmolm erin. Dat hebben we geweten! Kuikens bleven een uur heel boos piepen. Tegen elkaar, tegen dat houtspul en tegen ons. Volume knop op 10. Piepende boze kipjes. Schuivend met hun pootjes, waarbij ze regelmatig in een spagaat schoven, maakten ze de bak weer schoon. Houtmolm werd verstopt in hun drinkbak.  Maar op een koude ijzeren vloer slapen gaat niet zo goed, dus bleven ze tot middernacht boos in het hok heen en weer lopen met houtmolm, ondertussen de Mattheus Passion piepend. Lijdensweg werd live verbeeld. Televisie hoefde niet aan. Wij zaten op de grond naar kuikens te kijken. Op een fleecedeken. Lekker warm. Verschil moet er zijn. Zij hebben een warmtelamp, wij een fleecedeken.
In de drinkbak met die troep! Wij willen onze handdoek terug!!

De volgende dag besloot Sophie dat er maar eens wormen gevangen moesten worden. Want dat lusten kippen. Goed voor een uitgebalanceerde voeding.  Sophie leegde de bak met wormpjes en kippen stoven uiteen. Wormen zochten een veilig heenkomen en kropen onder houtmolm. 1 Dappere kip ging op onderzoek uit en prikte in bewegend iets.  Stoof weer een hoek in bekeek bewegend hoopje molm. Liep wederom naar worm toe. Andere kipjes hielden hun adem in. Wij ook. Kipje begon jacht op worm. Pikte en pikte en pikte. Begon de smaak te waarderen en deelde dat met zusjes. Zusjes die langzaam dichterbij kwamen en met pootjes houtmolm wegveegden.  Jacht op wormen was geopend en daarmee ook de jacht op elkaar. Want had kip nummer 1 net een worm te pakken, kwam kip nummer 2 (of 3) aangerend, trok de worm uit bek van kip nummer 1 en rende door het hok. Achterna gezeten door kip nummer 1. Ondertussen liepen ze dwars over worm van kip nummer 4, die achter kippen nummer 1 en 2 (of3) aanging. Kip nummer 5 had ondertussen ook een worm en alle kippen vlogen achter haar aan. Werd een ware voedselstrijd in de bak. Hoezo delen van het voedsel? Uitgehongerd leken ze wel.

Het leeft nu dus in huis. Af en toe hebben ze ruzie met de warmtelamp, want dan worden ze geconfronteerd met hun eigen spiegelbeeld en indringer wordt duidelijk gemaakt dat het hok vol zit. Piep-piep-piep wordt dan afgewisseld met een harde tonk!! Grappig. Mini kipjes. Lief en aaibaar. Echt heel slim zijn ze niet. Hoewel, toen de kinderen vanmorgen weer een lading wormpjes in het kippenhok gooiden, wisten de kippen meteen wat ze te doen stond. Eten. Krabbelen met hun pootjes en er was genoeg voor iedereen. Harmonieuze paasmaaltijd.  
Sophie heeft een ander beeld bij een liefdevol paasontbijt. Onthoofd haar paaskip.

8 opmerkingen:

 1. Hoe mooi kan je paasweekend zijn???zo mooi dus, heerlijk die piepende kuikens, ze brengen genoeg leven in de brouwerij!!!
  Leuk om zo samen te zorgen voor dat kleine spul.

  Fijne dagen samen en een lieve groet,
  Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk, die kuikentjes! Echt Pasen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O jee, straks moeten de kippen weer terug naar school en moeten de juffen met alle kleuters de dag beginnen met het zoeken naar wormen. Hoe ga je dat uitleggen? Succes. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gezellige Pasen bij jullie, het is dus een soort B&B voor kuikentjes. Veel plezier ermee en fijne zondagen. Kram,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh jee, ik heb meteen weer dat liedje in mijn hoofd van Kuiken Piep.
  Maar dit is echt leuk.

  Fijne Pasen
  Lieve groet Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Onze kippen zijn ook erg gek op wormen. Leuk om de kuikens met pasen in huis te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ze zijn enig die kuikens! Gezellig dat spul even in huis, juist ook voor de kinderen.
  X Gon

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lief die kuikens. Hoe lang duurt het eigenlijk voordat ze in kippen veranderen?

  BeantwoordenVerwijderen