vrijdag 1 maart 2013

Noorse appeltaartjes deel 2.

Mijn moeder heeft al eens iets geschreven over de Noorse Appeltaartjes, maar ik had gister mijn presentatie over Noorwegen op school, (ik had een 9) en had deze taart ook gebakken, maar ik wilde natuurlijk niet in de klas moeilijk doen met het aansnijden van de taarten, dus heb ik de taartjes in muffinvormpjes gedaan. Deelde een stuk makkelijker uit en het was een groot succes! Na afloop bleven er een paar over, maar die was ik snel kwijt aan een leraar die me op de gang stond op te wachten (was denk ik op de geur afgekomen) en aan een complete harem die ik opeens had. Omdat iedereen heel graag het recept wilde hebben, volgt hieronder mijn recept en een korte uitleg over waarom het nou juist Noorse appeltaartjes zijn. Het is mijn uitleg, dus misschien heten ze wel Noorse taartjes om een heel andere reden, maar dit is mijn idee er achter. Heel veel plezier! En mijn moeder schrijft gewoon het volgende blog weer hoor, ik heb haar pagina alleen even gekraakt! Sorry mam, maar evengoed bedankt daarvoor!


Noorse Appeltaartjes.
Waarom zijn het nou Noorse appeltaartjes? Waarom niet gewoon appeltaartjes? In Noorwegen en Zweden wonen de mensen soms heel ver van de winkels af. Ze halen hun boodschappen dan 1 keer per maand of 2 keer per maand in de grote stad. Bij de zogenoemde koopcentra. Je vindt daar alles op het gebied van wonen, eten, en vrije tijd. Er zijn garages waar je auto nieuwe banden krijgt, winkels waar je bankstellen kunt kopen, tuincentra en noem alle winkels maar op.
Aan het einde van die twee weken of soms dus een maand, raakt de voorraad een beetje uitgeput, maar mensen hebben evengoed wel af en toe trek in een lekkere appeltaart. De vulling bestaat uit datgene wat ze in hun kasten vinden. Noten; cranberry’s; bananen; kokos; chocolade; speculaasjes of wat ze maar lekker vinden. (Wat ze niet lekker vinden hebben ze natuurlijk ook niet in hun kasten staan)

Basisrecept:
100 gram boter samen met 1.5 deciliter melk opwarmen in een pannetje op laag vuur, let er wel op dat de melk niet gaat koken!

In de tussentijd klop je 200 gram suiker met 2 eieren in een kom. Je giet er voorzichtig het melkmengsel door. Vervolgens voeg je 175 gram zelfrijzend bakmeel toe aan het (warme) mengsel en klopt dit tot een mooi lobbig beslag.

Je gaat de appelen schillen en voegt naar smaak kaneel en een half zakje vanillesuiker toe. ’s Winters is het erg lekker om speculaas of koekkruiden te gebruiken voor een winterse smaak. Zelf pepernoten fijnmalen kan natuurlijk ook!

In de vorm die je wilt gebruiken, dat kan een gewone taartenvorm zijn, maar ook een cakevorm, een hartjesblik, kleine muffinvormpjes, een paashaas, een koe of een kalf, giet je een dun laagje van het beslag. Daarover strooi je de appeltjes en dan de rest van het beslag. Wij vinden het erg lekker om een handje kokos over de vorm/vormpjes te strooien, maar als je niet van kokos houdt, dan laat je dat achterwege. Wat je dan kunt doen is de rest van het zakje vanillesuiker over de vorm strooien, zodat je een licht krokant laagje krijgt.

De vorm/vormpjes gaan dan ongeveer 20 minuten in de oven bij een temperatuur van 180 graden Celsius.

Eet smakelijk!!!!

Als je wilt variëren met ingrediënten, dan gaan die ingrediënten dus door het appelmengsel heen. Noten en koekjes wel eerst even fijnmalen/ fijnslaan met een deegroller oid.  Als je banaan wilt toevoegen, moet je wel rekenen op een iets nattere vulling.

Heel veel bakplezier en tips met betrekking tot lekkere vullingen horen wij graag weer terug!!

Niels Beemster.

5 opmerkingen:

  1. Nou Niels, ik vind het eigenlijk wel erg leuk dat jij de blog van je moeder hebt gekraakt. Zo vaak gebeurt het tenslotte niet dat er jongens of mannen een stukje schrijven. Leuk dat je zoveel succes met je Noorse appeltaarten had, je weet nu hoe je de vrouwen aan je kunt binden :-). De taartjes zien er overigens heerlijk uit!

    Fijn weekend, ook voor je moeder!! Groetjes, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb alles klaar staan voor een appeltaart. Maar dit is ook lekker... Dank je wel Niels, en weet je... (meisjes vinden het heerlijk als jongens in de keuken staan) blijven bakken...
    Fijn weekend, Lia

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hej Niels, dat moet je vaker doen, een stukje schrijven. Hardstikke leuk. Morgen eten wij Zweedse appelkoek (zonder appel maar met banaan). Volgens jou recept, met kokos en chocoladestukjes, mmmmm. Groeten aan je mama, Annet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha die Niels, ik zou best een hapje willen van een hartjesappeltaartje naar Noors recept...
    Wat ontzettend leuk dat jij hier even een recept doorgeeft en super dat je een 9 kreeg voor die spreekbeurt.
    Van mij mag je vaker de computer kraken hoor:)

    Groeten aan je moeder en de rest,
    Eefie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hej Niels,
    Leuk joh dat jij nu even op de blog van mama bent! Ik herken dat wel hoor Niels dat mensen in Noorwegen en Zweden vaak boodschappen doen voor langere tijd. Wij doen dat 's winters wel eens een enkele keer als we verwachten dat het voor wat langere tijd spek- en spekglad zou kunnen zijn. Nu hebben we gelezen op de blog van Jonna Jinton dat je melk kunt invriezen. Dat hebben we nu uitgeprobeerd en dat gaat hartstikke goed, het smaakt nog net zo. En dat is mooi, want dan kan ik te allen tijde zulke lekkere appeltaartjes bakken, want ik weet dat ze heel lekker zijn. Ik maakte de grote al diverse keren, naar het recept van mama. Ik moet zeggen dat ik die kleine varianten van jou super leuk vind om te presenteren! Dat ga ik de volgende keer dus ook doen. Ik kan me goed voorstellen dat het goed in de smaak viel op school enne... dat je een 9 had is natuurlijk helemaal super!
    Groetjes van Gonny, ook aan mama en papa, Sophie en Finn!

    BeantwoordenVerwijderen