vrijdag 22 november 2013

Hart van Goud!

Sophie was een jaar of 5 toen ze een meisje met een kaal hoofd zag. Mamma, waarom heeft dat meisje geen haar? Dat meisje is ziek Sophie. En daardoor is ze haar haar kwijtgeraakt. Sophie was onder de indruk en wilde wel mee helpen met zoeken. Toen het tot haar doordrong dat het meisje echt heel ziek was en dat haar haartjes kwijt waren geraakt door de ziekte was ze diep onder de indruk.Hoe diep, merkte ik pas later toen we een filmpje zagen over een organisatie die pruiken maakte voor diezelfde kinderen. Kinderen die om wat voor reden dan ook kaal waren geworden.

Mamma, dat wil ik ook! Ik ga mijn haar af laten knippen en dan krijgen die kinderen mijn haar. Prima hoor zei ik en vervolgens vergat ik het. Sophie niet. Sophie werd 6 en 7 en liet alleen nog maar de dode punten bijknippen bij de kapper. Want ze wilde zo graag lang haar. Prima vond ik dat. Nooit meer aan die pruiken gedacht. Dacht gewoon dat dochter lang haar wilde. Ergens halverwege haar spaaractie werd er toch per abuis een heel stuk afgeknipt. Volledig van slag was ze. Hoe ik ook vertelde dat ze er prachtig uit zag. Wist ik veel. Weten mamma's veel wat er in hoofdje van kleine meisjes rond gaat.

Maar nu was het dan echt zo ver! Sophie maakte een afspraak en kon terecht bij de kapper in het dorp die samenwerkt met de Stichting Haarwensen. Stralend ging ze zitten. Weet je het echt zeker? Vroeg ik aan dochter. Maar dochter wist het zeker. Dit is wat ze wilde. Haar haar groeide wel weer aan, maar die zieke kindjes hebben dat geluk niet. Ze zijn en ziek en dat is dan ook nog eens heel duidelijk zichtbaar. Geen moment heeft ze getwijfeld. Mijn stoere dochter. 8 jaar en klaar staan voor een ieder die hulp nodig heeft. En of dat nu in de klas is, op straat of iets verder in het land, Sophie kan niet tegen onrecht.

Zelf zat ik op een bank en keek van opzij naar dochter. Ik voelde een brok in mijn keel opkomen en tranen in mijn ogen. Daar zat ze. Mijn dochter! Mijn dochter die haar mooie lange haar liet kortwieken. In een paar knip bewegingen was de vlecht eraf. Hij werd voor Sophie neergelegd. Grote grijns van oor tot oor had ze. Vooral toen ze van de kapster hoorde dat ze nog een boblijn kon krijgen. Een bob, dat wilde ze zo graag! Die middag hadden we een vrolijke stuiterende dame in huis. Een dame die eindelijk haar grote wens in vervulling had zien gaan. Haar staart gaat kinderen vast heel blij maken. Mij heeft ze al blij gemaakt. Super trots ben ik op mijn meisje. Sophie: je bent mamma's held!!13 opmerkingen:

 1. Super lief van je dochter. Kippenvel bij het lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Diep respect voor je dochter. Daar mag je zeker heel trots op zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig! Mijn dochter is kapster en ze vindt het altijd prachtig als ze een vlecht af mag knippen voor het goede doel..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kreeg werkelijk kippenvel terwijl ik las. Echt geweldig. Geef haar een heel dikke knuf van mij. Je bent een Supermeid Sophie!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lieve Sophie, wat is dit dapper, maar bovenal zo ontzettend lief van je...
  Ik vind je super!!!!!!
  Een knuffel voor jou!!

  xxEefie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hoi!ik ben Sophie!
  ik word emotineel van de opmerkingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lieve Sophie, ik lees dat je emotioneel van de opmerkingen wordt, maar deze complimenten en lieve woorden heb je echt verdiend. Jij maakt het mogelijk dat zieke kinderen een hele mooie pruik kunnen dragen van écht haar, waardoor ze zichzelf ietsie pietsie beter voelen. En dat is voor deze kinderen zó waardevol en zo belangrijk. Ik vind het super lief dat je dit hebt gedaan, je mooie boblijn is de beloning voor je lieve actie.

  Groetjes (ook aan je moeder ;-)), Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jeetje Sophie, die bob staat je hartstikke leuk, maar nog veel leuker waarom jij je paardestaart af hebt laten knippen. Echt supergoed van jou!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh Sophie, de bob zag ik nog niet toen ik mijn eerste reactie schreef. Wat staat dit je ontzettend leuk, ook zo mooi gedaan met het vlechtje erbij bovenop. Ik heb veel bewondering voor je actie!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lieve Sophie! Ik vind je een kanjer! zo goed weten wat je wil, en het zonder twijfelen ook nog een doen! Super!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De bob staat prachtig, maar het stralende gezicht erbij slaat alles. Je bent een mooi mens, van binnen en van buiten, Sophie! (en komen jullie nou eens een keer langs als jullie in Zweden zijn! Jullie wonen nog geen uur rijden van ons vandaan)

  BeantwoordenVerwijderen