zondag 17 november 2013

Popcorn.

1 van mijn blogspot/facebook collega’s ging van de week popcorn maken. Zelf. Niets magnetron, niets kant en klaar, nee zelfgemaakt. Want er ging n iets boven zelfgemaakte popcorn. Hoe dat moest vroeg ik en ik knoopte alle reacties goed in mijn oren. Beetje jammer dat er in onze buurt super geen popcorn korrels lagen. Vandaag waren we in de grote versie van de buurtsuper en ja, Ben kwam aangelopen met een zak popcorn korrels. Het feest kon beginnen.

Na het eten maak ik verse erwtensoep op de ene pit en op een ander zet ik een pan met olie. Op de verpakking stond dat ik de korrels 8 uur moest laten weken alvorens ze te gaan gebruiken. Ik ben echter niet van plan om een maïs soep te maken, ik wil popcorn! Zelfgemaakte verse popcorn, want er schijnt dus niets boven te gaan.

Schuif het deksel op de pan en ga koffie drinken. Sophie staat in de keuken. In haar ondergoed. Ze maakt worteltjes klaar voor zichzelf. Als ik mijn koffie op heb, loop ik terug naar de keuken. De olie zal wel warm genoeg zijn. Ik til het deksel van de pan en de keuken is hel verlicht. Even heb ik geen idee wat er gebeurt. Tot ik Sophie hoor gillen en de vlammen hoog boven me uit zie slaan. “Brand!! Brand!! Brand!!!” brul ik, terwijl Sophie gelukkig de keuken uit rent.  Zelf sta ik in mijn pyjama. Gelukkig van katoen. Onder de brandende pan en onder de loeiende afzuigkap zie ik het deksel weer liggen. Ik pak het op en schuif het deksel weer terug op de pan. Schuif het deksel dus terug op de pan. Van me af. En de vlammen zijn in ieder geval voor even gedoofd. Ben komt de hoek om, de keuken in. De keuken die inmiddels zwart ziet van de rook. Ik krijg een tirade over me heen terwijl ik Sophie probeer te troosten die compleet overstuur is. Logisch. Zelfs de jongens zagen dat het huis opeens fel verlicht werd. De jongens zaten in de woonkamer. Sophie stond er naast.

Meneer Ben, dezelfde die mij een uitbrander geeft over domme acties, pakt nu zelf het deksel van de pan en wederom zien we een lichtflits. Dat vind ik persoonlijk dus nog veel dommer!! (Eigenbelang) Van mijn opa heb ik ooit een branddeken gekregen. Die halen we tevoorschijn, de achterdeur gaat open en Ben gaat proberen om de pan naar buiten te krijgen. Voor brand zijn 3 elementen van belang: zuurstof/warmte en brandstof. Zolang het deksel op de pan zit, kan er geen zuurstof bij komen en is er niets aan de hand. Als de pan afgekoeld is, kun je er rustig zuurstof aan toevoegen, maar gebeurt er ook niets meer. We besluiten dus niet met een gemene pan te gaan lopen, maar om hem rustig af te laten koelen. Gecontroleerd. Ik opperde nog even om er water bij te gooien, maar dat is als olie op vuur gooien of iets dergelijks volgens Ben.


Als de pan in de gootsteen staat af te koelen, denk ik opeens terug aan mijn opa. Opa Stam. Als je warme eten maar op is. Het zou toch zonde zijn als je huis afbrandt en je eten staat nog op het vuur. Opa: ons avondeten hadden we gelukkig al op. Alleen die erwtensoep voor morgen stond dus nog te pruttelen. Gelukkig is de soep gered. En als troost heeft Ben alsnog popcorn gemaakt. Want ja, er gaat inderdaad niets boven zelfgemaakte popcorn. De volgende keer laat ik de popcorn korrels toch eerst maar 8 uur weken. Gewoon voor de zekerheid.

5 opmerkingen:

 1. Toen ik de titel las had ik al beelden voor me van een keuken vol met popcorn, omdat de deksel eraf vloog. Maar dit is echt schrikken! Gelukkig is het allemaal goed afgelopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oei, dat klinkt best heftig allemaal. Ik zou geen zin meer hebben in popcorn......

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gelukkig met een goed einde, maar hoe doe je dat:)
  Enne smaakt de popcorn van Ben??

  Liefs, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inmiddels weet ik wat ik verkeerd heb gedaan. Hoop het nooit meer mee te maken. De popcorn van Ben smaakte erg goed. Olie verdampt niet, maar wordt een soort brandstof versneller en als daar zuurstof bij komt, dan is het dus Woesj! Gelukkig liep het goed af en was Sophie heel snel uit de keuken vandaan. Vandaag samen een pepernoten appeltaart gebakken tegen de schrik.

   Verwijderen