dinsdag 19 augustus 2014

Eten van Hollandse bodem.

Ga ik gehoor geven aan een oproep in blogland? Ga ik schrijven over Nederlandse groentes? Is dus niets voor mij, om te schrijven over datgene wat je op je bord hebt liggen. Eten, eet je. Daar schrijf je niet over. Ik niet in ieder geval, maar ik doe een poging. Ben per slot van rekening ook de beroerdste niet.

Terug van vakantie en er is sprake van een export verbod. Of eigenlijk heeft Rusland een import verbod voor groenten en fruit uit Nederland. En zo sta je, om onze tuinders een steuntje in de rug te geven, te koken met Hollandse groentes en Hollands fruit. (Behalve die nectarines, ik kon ze echt niet laten liggen)

Nog niet eens zo makkelijk. Het halen van de boodschappen nam iets meer tijd in beslag. Normaal pak je achteloos uien, komkommers, aardappelen, tomaten en alle andere gezonde vitamines die je nodig denkt te hebben in de week die komen gaat. Nu lees je alle verpakkingen op zoek naar herkomst. En kom je met twee dozen vol lekkernijen thuis.

En dan begint eigenlijk het moeilijkste. Hoe verwerk je alles in maaltijden voor het uit zichzelf begint te bewegen? En voordat je keuken bevolkt wordt door schermen fruitvliegjes?

We beginnen met een mieschotel. Mienestjes met kool, paprika's, champignons, ui, bosuitjes en knoflook. (Waarschijnlijk ook niet uit Nederland, maar ze hangen toch al in de keuken. Gekocht ver voor de boycot) Heerlijk. Als nagerecht hebben we verse zelfgemaakte appeltaart. Want ja, die 3 kilo appelen moeten wel op.

De dag erna eten we een gevulde maaltijdsalade. Sla, tomaten, tonijn en nog het een en ander aan groenvoer aangevuld met croutons. Omdat de kinderen die zo lekker vinden. Als nagerecht eten we wafels met aardbeien. 1 van de producten waarbij je ogen altijd groter zijn dan alle magen in je gezin. 3 enorme dozen hebben we en de kinderen zien rood van de aardbeien. Maar toch lekker, en we helpen de Nederlandse teler. En onze huishoud pot, want 3 enorme bakken voor maar 3 euro. Waar vind je dat tegenwoordig nog? Hoewel, tegenwoordig vind je dat dus op iedere straathoek.

En vanavond hadden we risotto. Met Hollandse courgettes en kastanjechampignons. Als toetje fruitsalade, omdat ik vandaag echt het eerste vliegje op heterdaad heb betrapt. De kinderen vinden het wel weer genoeg. Of we ook weer eens gewoon normaal eten. Zonder al die groene en rode accenten in hun maaltijden. Morgen eten we denk ik zelfgemaakte patatjes, gesneden uit Nederlandse Piepers met een sausje van gepelde en geperste tomaten. Zullen ze het doorhebben?
Een gedeelte van de oogst. Morgen weer nieuwe halen.

Voor meer bloggers die koken met Nederlandse groenten: kijk even bij Lynda

20-08: Update. hebben we vanavond aardappelen gegeten? Nee. Macaroni met prei, rode ui, knoflook, bosui, gele paprika, ham, mosterd salami en tomaten uit de tuin van de Geheim agent juf. Hmmm. Op smaak gemaakt met geitenkaas (honing smaak) en Basilicum uit onze eigen tuin. Van Nederlandse bodem dus. Niet dat ik last heb van het export verbod, ik bedoel maar: nog nooit een Rus aan de deur gehad die mijn groentes' mijn fruit of mijn kruiden wilde kopen. Gelukkig maar. We vinden het zelf veel te lekker.
En die geitenkaas komt natuurlijk ook niet uit onze tuin. Maar dat spreekt voor zich. Hoewel, u kunt het natuurlijk nooit weten met ons.

1 opmerking:

  1. Heel goed bezig, en ook heel lekker en ook heel gezond...
    Fijne avond,
    Lieve groet,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen