maandag 11 april 2011

Boerenkool.

Wij zijn gewoontedieren. Zijn maakbaar door de reclames.In de zomer eet je sla, andijvie of asperges en knaag je de tanden scherp aan radijsjes en rauwe worteltjes, alsof we allemaal opeens allemaal kilo’s af moeten vallen. Ik hoef niet af te vallen, hoef me ook niet in een bikini te persen en ik doe nooit met modegrillen mee. Dus eet ik waar ik trek in heb. Seizoen of niet.
Na een mooie lentedag vraagt oudste zoon aan mij: “wat eten we vandaag?” Boerenkool is mijn antwoord. “Boerenkool?” ja, boerenkool. “Boerenkool?” Ja, boerenkool zoals in boerenkool met worst. “Dat lust ik niet. Wat eten de kinderen?” En zoon ging naar buiten. 2 minuten later kwam zijn zus binnen. “De kinderen Beemster zijn allemaal allergisch voor boerenkool!” En wat willen jullie dan eten? “Spaghetti met zalm.” Toe maar. Een boterham met kaas had ook gemogen, maar nee. De kinderen willen pasta met zalm. “En rode kool”zegt oudste zoon. Want dat is gezond. Kan ik hem geen ongelijk in geven, maar we eten boerenkool. “Dat is toch stom? Boerenkool eet je toch niet in de lente? Dat eet je als we een sneeuwpop hebben gemaakt.” Dat klopt, maar als je ergens trek in hebt, en het is beschikbaar (lees het ligt in de vriezer) dan ga je dat toch eten? Het ongeloof en onbegrip van mijn kinderen was in hun ogen te lezen. Jongste zoon deed vrolijk met zijn broer en zus mee, maar de worst wilde hij wel. Zonder boerenkool welteverstaan. “We wachten wel tot pappa uit zijn werk komt.””Gaan we nu lekker buiten spelen.” Wacht inderdaad maar tot pappa thuis komt, maar van pappa moeten jullie ook gewoon jullie bord leeg eten. “”Dat zullen we dan inderdaad wel zien, maar pappa is allergisch voor groenten, dus ik denk dat we van pappa gewoon spaghetti met zalm mogen. En Niels wil rode kool.” Hmm. Dochter heeft al weer veel te veel opgevangen van een gesprek tussen eega en mij. Pappa heeft Asperger. Dat is een Autisme stoornis en 1 van de dingen waar pappa een enorme hekel aan heeft, is groente. Pappa heeft een afkeer voor groene dingen. Snapt u meteen waarom pappa nooit in de tuin is. (Of heeft dat te maken dat ik pappa dan aan het werk zet?) Afijn, pappa moet af en toe van mij gezonde groene groentes eten. Zien eten doet eten. Maar mijn 3 eigenwijze stuiterbal kinderen hebben al lang al door dat pappa zijn groentes ook nooit opeet. Wijsneuzen. Pappa kwam net binnen gestapt. “Wat eten we vandaag?” Boerenkool. “Boerenkool?”Ja. Boerenkool. “Boerenkool in de lente?””Nou: wat zeiden we! Mogen we nu spaghetti met zalm en rode kool?”
Daar sta je dan als moeder. In ieder geval weet ik al wat ik morgen ga eten. Boerenkool met worst. Er is namelijk een hele pan over.

1 opmerking:

  1. Vanavond zuurkool gegeten, hoe vind je dat dan? Ja er lag nog één pakje (zuurkool is n.l. best lang houdbaar), ga je toch niet weggooien? Ik heb totaal geen probleem met zoiets,Peter gelukkig ook niet. Zou op een koude zomerdag ook nog gerust erwtensoep eten. Conclusie.....ik begrijp je :-)))))
    Kram Gon

    BeantwoordenVerwijderen