donderdag 13 juni 2013

Hallo Wereld!!

Het thema van het jaarlijks terugkerende Zomerfeest spektakel op de school van mijn kinderen. Hallo wereld! De verschillende bouwen hadden verschillende continenten gekozen. Jongste zoon woonde opeens in Afrika. Wist mij van alles te vertellen over de wilde dieren en de trommelende mensen. “Ze maken muziek van afval mam. Gewone afvalemmers, maar daar kun je op trommelen. Zal ik het laten zien?”  “Hmm hmmm ja hoor is goed” Zei ik terwijl ik maar met een half oor luisterde. Iets over afvalemmers en muziek. Zoon kiepte met een mooie worp afvalemmer in de keuken om. Afval rolde alle kanten op. Broodresten en koffieprut, resten knutselspullen en appelschillen. “Nee!” Riep ik te laat. “Wat doe je nu?” “Ik mocht het toch laten zien?” Wel net echt zo. Zoon zat tussen vuilnis enthousiast te trommelen. “Weet u wat ik voor mijn verjaardag wil? Een tijger!” Gelukkig is zoon net jarig geweest.

Oudste zoon had Amerika. Wilde gelukkig geen Bizon als huisdier. Had wel het Vrijheidsbeeld getekend en was daar niet blij mee. Vrouw had geen arm en dus ook geen fakkel in haar handen.

Klassen werden langzaam aan versierd met vlaggen van alle landen van de wereld, met olifanten, met leeuwen en papegaaien.

Het schoolplein veranderde woensdagmorgen in een wereldbol op schaal. Met een oosterse hoek compleet met eetstokjes en Chinese juffen. Er was een iglo met een ijsberen race. Een visvang spel met vissen die af en toe een rondje vlogen, een tafel vol heerlijke tapas hapjes. De ouders van school hadden hun best gedaan om een ieder een stukje van hun cultuur te laten proeven. Kinderen hadden weer enorm hun best gedaan voor de taarten bak wedstrijd. Er liepen levende Vrijheidsbeelden rond, Mexicaanse dames, een boswachter, een schot compleet met kilt, Oosterse buikdanseressen en heel veel genietende kinderen.

Kinderen die op het open podium helemaal los gingen met hun ingestudeerde dansjes en liedjes. Banken vol publiek en kinderen stonden als volleerde muzikanten te performen. Ik doe het ze niet na. Soms werd alle aandacht een kind even te veel en liepen ze voortijdig het podium af. Het applaus was er niet minder om. Het meisje in de rolstoel die vol vuur meedeed met haar vriendinnetjes en heel veel lol had.  Ik stond met ingehouden adem toe te kijken hoe ze langzaam naar achter rolde, geen oog voor rest van optreden, maar ze hield haar stoel onder controle. (Zag haar vannacht nog drie keer van het podium rollen)

De tatoeage dames hebben weer heel veel tatoeages op armen en ruggen mogen zetten en de hele avond kwamen er prachtige geschminkte kinderen langs. Vele dekbedden zullen vandaag in de was belanden vanwege de zwetende schmink gezichtjes.


Het zomerfeest 2013 was weer een hele gezellige dag. Hard werken, maar ik vond het weer een top feest! En dat vele handen licht werk maken, werd opnieuw duidelijk. Hallo wereld! Iedereen is 1. Kinderen als brug naar alle continenten en naar alle landen. Of zoals ze op school zeggen: Samen leren Samen leven!


De wereld kan vergaan. Schoolplein vol met mensen en kinderen en waar zitten mijn kinderen?

1 opmerking:

  1. Als hulpmoeder was ik ook altIjd nauw betrokken bij zulke projecten op de basisschool (lang geleden!). Super dat jouw kinderen gewoon de rust opzoeken, laat ze maar lekker hun eigen weg gaan!

    BeantwoordenVerwijderen