maandag 9 juli 2012

Ontspanning.

Na een hele heftige week waarin we maar 2 dingen hebben gedaan: kinderen naar- en van school brengen en slapen, zijn we vandaag weer een beetje wakker.

In de afgelopen week stonden er voor de klas van oudste zoon 2 excursies en een klassenfeest op het programma. Druk weekje dus.
Dinsdag gingen we naar het poldermuseum in Heerhugowaard. Op de fiets. Het poldermuseum waarvan ik vaag het idee had dat ik er ooit wel eens geweest was. Waarschijnlijk ook met school, maar ik herkende helemaal niets. De kinderen werden in 4 groepen gedeeld en gingen aan de slag met opdrachten en films. Over het ontstaat van de polders. De drooggemalen polders. Interessant vonden ze het. Ik ook.
Mam; in 1935 zijn deze mensen omgebouwd tot gemaal!

Werking van de stoommachines uitgelegd.

Mam; deze mensen zijn in 1907 vernieuwd!

Animatiefilmpje over de strijd van de mensen tegen het water.

Antwoorden zoeken.

En de schat gevonden.
Op donderdag naar de museum molen in Schermerhorn. Wederom op de fiets. 27 kinderen en 5 begeleiders. Ging super. Werd een top ochtend met mooi weer.
De middelste molen van de molengang.


Deze kleur krijgt onze toegangsdeur in Zweden straks ook. Zonder hartje.  Anders blijf je muggen slaan.

Kijk uit voor de wieken.

Zittend slapen ivm de bloeddruk.

Lange onderbroek. Let op het luchtgat.

In de nok. Levensgevaarlijk.

Had iets te maken met het draaien vd kap. Niet goed opgelet. Ik was vooral bezig met het NIET stoten van mijn hoofd.

Uitzicht op de eerste molen en de polder.


Weer een jaloersmakende deur.

We wonen ruimschoots onder NAP.

Ieder van ons heeft wel eens de bedsteden bekeken die in oude huizen en boerderijen gemeengoed waren. Kleine bedjes voor kleine mensen hebben we altijd gedacht. Ik in ieder geval wel. Maar nu blijkt dat de mensen echt geen kabouters waren, maar omdat ze geen koelkast hadden, werd al het eten gepekeld. Al het eten, van groentes, fruit naar aardappelen en vlees en vis werd gezouten. ALLES! en de bloeddruk steeg tot enorme hoogte. Kinderen konden dat door de elasticiteit van de aderen nog weel aan, maar hoe ouder je wordt, hoe minder elastisch je bent. (Woorden van de molenaar, dus niet meteen boos worden) Als de mensen liggend gingen slapen, hadden ze een kneiterende hoofdpijn en dus werd er zittend geslapen. Kussens in de rug, plank tegen de voeten en welterusten! Toch leerzaam die excursies. 

Het klassenfeest wat Niels en zijn beste vriend Viggo hebben georganiseerd voor de klas bespreek ik later. Eerst foto's sorteren, want het was een superfeest en op bijna alle foto's staan andere kinderen. En ik plaats geen kinderen van andermans op mijn website. Heeft iets te maken met privacy gevoeligheid enzo.

Tot slot wil ik jullie allemaal bedanken voor de lieve reacties op mijn blog van vorige week, die hebben mij heel goed gedaan!!!

6 opmerkingen:

 1. Leerzaam blogje Anna Marie. Leuke excursies!!
  Ik heb een tip over die foto's. Met het bewerkingsprogramma van Picasa kun je de rest wazig en dus onherkenbaar maken. Ik heb het met een foto gedaan waar collega's op staan. Misschien plaats ik die binnenkort.......
  Groetjes en fijne dag,
  Marion

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Picasa maar eens op de computer installeren dus. Bedankt voor de tip!

   Verwijderen
 2. Dag Anna Marie, hier de link naar de boekbespreken van Barnen på Frostmofjället. Plezier met het lezen van dit boek. Groeten, Eva.
  http://www.scholieren.com/boekverslagen/16474

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geweldig Eva. Tack så mycket! Ga ik zeker lezen. Ik begin steeds nieuwsgieriger te worden naar het boek.

   Verwijderen
 3. Wat een leerzame en culturele uitjes zeg, geweldig bedacht door de school, zo vinden de kids de laatste weken toch nog interessant...het ziet er heel leuk uit, maar bovenin die molen...mij niet gezien hoor, dan kwam ik nooit meer naar beneden...:)

  Ik hoop dat de laatste weken nog vol te houden zijn, zet hem op hoor!!!

  Lieve groetjes van mij♥

  BeantwoordenVerwijderen