donderdag 27 september 2012

Schatgravers op school.


Mooi herfst weer. Het is fris en de zon schijnt voorzichtig. De kleuters gaan de school tuintjes weer in. Oogsten dit keer. We gaan aardappelen oogsten. De planten zijn afgestorven, maar onder de grond wacht een schat. Een echte aardappelschat. Op het moment dat de kinderen buiten zijn heten ze ook geen kleuters meer, maar piraten. Piraten zijn het en ze gaan schatgraven.

Allemaal krijgen ze een harkje en een hakje. (Een mini schoffel) De aanwezige piratenkapitein woelt met een grote riek de aarde om. En de ogen van de kinderen lichten op. “Daar!” “Ik zie rode ballen!” “Nee, dat zijn geen ballen, dat zijn tomaten!” “Nee, dat zijn denk ik aardappelen!” De kinderen verdringen zich in het vierkante stukje aarde. Ze staan boven de aardappelschat te dansen. De pappa moet even opzij. Enthousiaste kinderen proberen de rode en gele ballen te pakken, maar door het gedans verdwijnen ze weer onder de grond. We gaan een nieuwe poging doen.  

Piraten gaan naast de tuin staan en de Kapitein spit de grond om. Kinderen mogen voorzichtig de aardappelen verzamelen met harkje. Al snel liggen de harkjes op de grond en verzamelen ze handen vol rood goud en handen vol gele ballen. Emmer raakt aardig gevuld met piratenschat.
“Wij zijn piraten! Schip ahoy!” Zingen de kinderen en kijken vol trots naar de oogst van de dag. 

Aardappelen. In het voorjaar zelf onder de grond verstopt en nu teruggevonden. De cirkel is rond. Deze kinderen weten nu dat aardappelen niet in een zak in de supermarkt groeien, maar gewoon in hun eigen schooltuin, onder de grond.


3 opmerkingen:

  1. Wat leuk om zo de kinderen wat te leren over de natuur. Ik probeer dat thuis ook in het klein. Uitstapje naar de boerderij enzo. Zitten je kinderen op een vrije school ofzo?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zie het voor me! Zo leuk, heb je geen foto's gemaakt? Lieve groet

    BeantwoordenVerwijderen