dinsdag 11 december 2012

Het mysterie van de school en zijn apotheose.


Aangezien ik een halve week plat heb gelegen met een migraine aanval waar geen einde aan kwam, nu de ontknoping van het Sinterklaas mysterie. Sorry voor de taalfouten, maar mijn hoofd doet het nog steeds niet helemaal.


Was eerder de school op onverklaarbare wijze versierd met hartjes en I love you teksten, kwam deze week de post binnen. Met een kaart voor juf B. Van de hoofdpiet. I Love You! XXX stond er op. O jee, wat nu? Aan de ene kant was nu duidelijk wie verantwoordelijk was geweest voor alle teksten op de ramen, aan de andere kant was er een probleem bij gekomen. Juf B. Had een geheime aanbidder. Of eigenlijk helemaal niet zo geheim meer nu. De Hoofdpiet verliefd op onze juf. I Love You! Hoe moest dat nu verder?

Meegaan in zijn liefde en vertrekken naar Spanje was een optie. Warm weer, overwinteren op het strand met je gezicht onder een parasol en je voeten in het zwembad. Cocktail in je ene hand, boek in de andere. Hoofdpiet naast je op zijn ligbed. We gunnen het Juf B van harte, maar wat moeten alle kinderen op school dan? Wie regelt dan de absenties en de pakjes drinken en wie verzorgt de was en wie ruimt de sneeuw en lapt de ramen? Wie vult het closetpapier bij en wie plakt de pleisters? De kinderen wisten het even niet meer. Wat willen we dat Juf B doet? Willen we dat ze bij ons op school blijft of willen we dat ze met Sinterklaas en Zwarte Piet meegaat naar Spanje? Het was oprecht een moeilijke keus. Want welk ander kind in Nederland kan zeggen dat zijn juf met de echte hoofd Piet is getrouwd en inmiddels 5 kleine baby Pietjes heeft gekregen? Niemand toch zeker. 

De dagen werden korter en de datum van 5 december kwam met rassé schreden dichterbij. Juf B. wist het ook nog niet. Het zonnige Spanje en een nieuw avontuur, of toch in het koude Nederland blijven op een school waar ze een klein beetje haar hart aan had verpand. En de school aan haar. Een nieuw leven beginnen met een verliefde Piet, of toch gewoon vertrouwd thuis blijven. En wat is er per slot van rekening mis met vertrouwd? Maar ja, een verliefde Piet die hartjes tekent en teksten schrijft speciaal voor jou, dat is toch ook wel heel aantrekkelijk. Juf B. Wikte en woog en ze kwam er maar niet uit. En zo werd het de ochtend van 5 December. Sinterklaas kwam naar school. Met een aantal Pieten. Waaronder dus de Hoofdpiet. Juf B liep op school; was afwezig. Wel naar Spanje, niet naar Spanje. Wel naar Spanje, niet naar Spanje. Op het schoolplein keek ze om zich heen, zag alle leerlingen buiten staan. Vol verwachting klopte hun hartjes. Op dat moment nam ze haar besluit.

Sinterklaas kwam het schoolplein oprijden met een kekke rode open wagen. Achter hem kwamen 2 Pieten op een scooter. Rijdend door een juichende kinderhaag. Een kinderhaag omsloten door een haag van ouders. Die het op zijn minst net zo spannend vonden. Wat gaat Juf B. doen als ze oog in oog komt te staan met Hoofdpiet? En wat gaat de Hoofdpiet doen? Wat gaat Sinterklaas doen? Sinterklaas werd verwelkomd door de directeur, maar eigenlijk luisterde niemand. Sinterklaas nam het woord en de kinderen begonnen zachtjes heen en weer te huppen op hun benen. Sinterklaas! De echte Sinterklaas. Sinterklaas riep Juf B. naar voren en de ouders schoven mee, hielden hun adem in. Hoofdpiet nam het woord. Ging op zijn knieën voor een Juf die langzaam rood werd. Want haar besluit stond vast, en nu moest ze Zwarte Piet toch kwetsen. Ze bleef namelijk op school bij haar kinderen. Bij al haar 409 kinderen. Ze ging niet mee naar Spanje en koos voor de kou in Nederland. Een oorverdovend applaus steeg op uit de massa. De kinderen, de ouders, de leerkrachten. Allemaal stonden ze achter haar beslissing. Zwarte Piet was teleurgesteld, maar hij begreep het wel.

Ach ja, misschien mag ze wel gewoon af en toe op vakantie komen. Samen met haar man. Want Juf B. is namelijk al heel erg lang getrouwd. Toch gek dat Zwarte Piet dat niet wist. Liefde maakt blind zeggen ze. Ik zie ze wel liggen hoor. In Spanje aan het zwembad. Met hun voeten in het water. Op hun ligbed onder de parasol. Met een cocktail in hun ene hand en een boek in hun andere. En Zwarte Piet die dan zachtjes wuift met een waaier. Eind goed al goed.

Helemaal goed? Nou, misschien willen de Zwarte Pieten volgend jaar niet meer zomaar op de ramen tekenen en schrijven. Ging er namelijk verdomde lastig af. Maar gelukkig hebben we daar Geheim agent Juf B. nog voor!

2 opmerkingen:

 1. Hoi Anna Marie, ik heb me net gemeld als volger (nr.51!). Ik kende je blog nog niet maar heb net een half uurtje zitten lezen en er gaan zeker nog wat uurtjes volgen!Petje af voor de manier waarop jij in het leven staat!
  Maar ik kwam hier om je te bedanken voor je enorm leuke kerstknuffel :))
  Je hebt echt dingen gekozen die bij mij passen, de materialen zo lekker simpel! Ik ga er vandeweek natúúrlijk foto's van maken en dan maak ik er een post over, maar nu alvast mijn dank aan jou, echt erg leuk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij ons op school hadden ze ook een heel leuk verhaal gemaakt, met een ontknoping op 5 december. De kleine kinderen helemaal in spanning... superleuk om dat te zien.

  Groetjes Puck en beterschap met je hoofd!!

  BeantwoordenVerwijderen