vrijdag 21 december 2012

Opa gaat naar Mexico City.

Mijn opa. Mijn opa is de pappa van 10 kinderen, de opa van 24 kleinkinderen en de overgrootvader van 19 achterkleinkinderen. Exclusief aanhang. Mijn opa is de Patras familias van onze Familie. Of was eigenlijk. Opa is vanmorgen overleden. De wereld is niet vergaan vandaag, maar toch wel een beetje.

Mijn opa gaat gemist worden. Zijn onnavolgbare humor; zijn tomeloze inzet voor zijn zaak, om van niets een groot succesvol bedrijf op te bouwen. Zijn belangstelling voor al zijn kinderen; kleinkinderen en achterkleinkinderen. Zijn liefde en goede zorgen voor mijn oma. Zijn liefde voor het buiten zijn. Tot vorig jaar ging opa nog kamperen. Met de caravan. Gewoon zelfstandig. (Of met een beetje hulp van de mover) Jarenlang trok hij door Europa. Een pionier was hij. Toen Nederlanders nog helemaal niet over de grens gingen, trokken opa en oma met hun gevolg naar Italië,  Frankrijk, Luxemburg. Busjes mee, auto's, tenten. Een hele schutteljacht trok erop uit. Zondagen in het Robbenoordbos. Op verjaardagen voetballen achter het huis op het grasveld. Daar waar nu een woonwijk staat lag vroeger ons voetbalveld. Ladder over de schutting en voetballen maar. Fanatiek. Zoals alle Stammen fanatiek zijn.

Sinterklaas met de hele familie en dan patat halen bij de snackbar. Voor alle mensen en dan mocht je er ook nog iets bij. Geen idee hoe opa dat kon betalen had ik als klein meisje. Ik mocht soms mee om te bestellen en dan luisterde ik vol verbazing naar hetgeen besteld werd. Nog verbaasder als we met zakken vol naar de auto liepen en vol ongeloof hoe alles schoon op ging. Want eten verspillen dat deed opa niet. Wat er over bleef dat lustte hij wel. Er zal toch brand uitbreken, dan kun je het maar beter op hebben.

Spelen in de grote tuin, verstoppertje spelen met alle neefjes en nichtjes. Met verjaardagen barbecueën in de tuin. Allemaal op kampeerstoelen en tuinstoelen. Tenten gespannen over het binnenplein. Het kon allemaal. Ik kreeg kinderen en die gingen ook mee naar opa en terwijl ze bij de ene opa  helemaal nooit iets mogen, mochten ze bij deze opa buiten soep koken, timmeren met al het hout, verstoppertje spelen, de Kerststal reorganiseren, helpen in en om het huis en gewoon met zijn gereedschap spelen. Ook mijn kinderen houden van opa. Liefde geef je door.

Tijdens de feestdagen kwam iedereen altijd langs. En dan zat opa te genieten op zijn stoel, te genieten! want hij kon alle gesprekken natuurlijk helemaal niet volgen, maar hij genoot van het samenzijn, hij genoot van allen die hij had voortgebracht. Deze feestdagen zullen we weer samen zijn als familie. Om afscheid te nemen, met een traan, maar ook met een lach. Want het was goed geweest zei opa van de week. "Er is een begin en een einde en mijn einde is gekomen". Ik hou van u opa zei ik en opa zei hij ook. Ik ga hem missen. Ik ga hem zo verschrikkelijk missen, maar hij leeft voort. In zijn nageslacht. De humor is overgedragen, zijn doorzettingsvermogen, zijn kracht en zijn koppigheid. We zijn allemaal familie.

En opa? Opa gaat nu eindelijk zijn reis maken naar Mexico City. Daar waar hij het altijd over had. Met een kampeerauto, een boot op het dak, een mud piepers die hij eerst nog even haalt rijdend over de Noord-Hollandse wegen, een zak uien en een pond paling bij de kweker vandaan. Een paar kazen voor je weet maar nooit, met een kleed op het dak naast de boot, om in vervoerd te worden als hij op reis zou overlijden. En een pan gehaktballen onder het vet. Goede reis opa. Stuurt u een kaartje?

Rust zacht opa. Rust zacht. U heeft het meer dan verdiend.

Acta est Fabula!
We branden een kaarsje in het kapelletje bij Keins.

16 opmerkingen:

 1. Hai Anna Marie!
  Gecondoleerd met het overlijden van je opa. Wat een prachtmens is hij, als ik zo jouw stukje over hem lees. En als ik zijn foto zie, geloof ik je meteen! Ik hou van mensen zoals hij, zo zichzelf zonder poespas en opsmuk. Zo echt! Wat zullen jullie hem missen, maar meteen ook weer zoveel fijne dingen om hem te kunnen herinneren. Ik wens jullie heel veel sterkte. Vanavond brand ik een kaarsje, speciaal voor jullie en jullie mooie opa.
  Groetjes, Helene

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anna Marie,
   Dat heb je weer mooi verwoord want het is precies zoals het was. Wat zullen we hem missen, een mooie sterke stoere en lieve Opa. Liefs van Coby

   Verwijderen
 2. Dag beste, dappere, sterke ome Cees. Wat een treffend verhaal over u waar ik zelf ook meteen beelden bij heb en zoveel in herken.
  Veel liefs en groetjes aan tante Co daarboven en alle anderen. Wat zullen jullie samen een lol hebben in de hemel. Hebben ze ook kampeerterreinen daar? Ik zie het voor me!

  Ik wens uw kinderen, mijn neven en nichten en hun kinderen en hun kleinkinderen heel veel sterkte.

  Toen ik het nieuws hoorde van uw overlijden, ome Cees, moest ik meteen terugdenken aan een prachtig nummer van Venice, dat gistermiddag bij de uitvaart van een gewaardeerde collega werd gespeeld. Hij was een enorm muziekliefhebber. De tekst luid als volgt (en is heel erg op u van toepassing, vind ik, als Pater Familias)

  Branches in the wind
  Still standing here together
  One more storm to weather
  We'll get through it yet
  So we're gathered here
  Holding on to each other
  To let go of another one we won't forget

  Now as we say goodbye
  To one of our own
  We may be lonely
  But we're not alone
  Though the leaves will fall
  And the tears will flow
  May it always comfort us to know
  The family tree will always grow

  Father down to son, mother to daughter
  Thicker than water, we are made of this
  From the Earth we rise
  To the Earth returning
  We'll keep a candle burning
  For the ones we'll miss

  And when we say goodbye
  To one of our own
  We may be lonely
  But we're not alone
  Though the leaves will fall
  And the tears will flow
  May it always comfort us to know
  The family tree will always grow
  It's stronger than the wind can blow
  The family tree will always grow


  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve Anna Marie, gecondoleerd met het verlies van je opa, dat vind ik altijd zo'n mooie woordje Opa, als kleine meisje was ik gek op mijn opa, dat herken ik ook in jouw verhaal, Opa die was even specialer dan oma, maar dat zijn Opa's volgens mij bijna altijd, net even iets gekker of minder normaal.Heerlijk vind ik dat.
  Mooi verhaal meis, en wat een mooie herinneringen heb jij aan Opa, onthoud ze goed,want ze zullen je heel dierbaar worden.

  Liefs
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit is een opa zoals een opa hoort te zijn. Wat geweldig dat jullie zulke mooie herinneringen aan hem hebben, de foto past ook zo goed bij de mens die je beschrijft! Ik wil je condoleren met zijn overlijden en jullie voor de komende dagen heel veel sterkte toewensen. Het zal een bijzonder afscheid worden, ik zou bijna zeggen met voor een ieder een gehaktbal na afloop, in de stijl van deze markante man.

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige woorden voor een heel bijzondere lieve attente man. Een man die ondanks al die namen van neefjes en nichtjes altijd je altijd bij je naam noemde. De man dieen volleybal net spande in het bos of op de camping en iedereen mocht mee doen. Zelfs als je nog klein was. Er waren altijd genoeg broodjes met knakworstjes. Iedereen mocht zelf kiezen wat hij/zij wilde eten bij tol negen als hij jarig was. De hele familie mocht mee. Een warme man met groot gevoel voor humor en belangstelling voor iedereen. Hij heeft een heel speciaal plekje in mijn hart.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat een RIJKDOM moet dat zijn geweest, zo'n opa!!!!! En wat een léuke foto van hem!

  Mijn kaarsje brandt voor jullie!

  X

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtmens was jouw opa. Je verhaal over hem zit ook vol liefde. Wat een mooie herinneringen heeft hij jullie nagelaten.

  Laat hem een heerlijke reis hebben!

  Groetjes,
  Debby

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een mooi eerbetoon aan je opa. Een verhaal met een lach en een traan. Veel sterkte gewenst. Groet, Annet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Och Anna Marie..een opa met zo'n verhaal, die ga je missen...zo erg missen..maar wat heb je mooie herinneringen en als ik de foto zie..dan denk ik wat een opa..een opa met een verhaal...
  Sterkte..want ook afscheid nemen doet pijn!!!

  Liefs,
  ♥Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een lief eerbetoon aan je opa heb je gemaakt. Ik wens jullie heel veel kracht en sterkte de komende tijd. Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi blogje over een prachtige man! Mooie foto ook. Gecondoleerd hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Gecondoleerd met het verlies van je opa. En wat heerlijk dat jij een kleindochter mocht zijn van zo'n prachtige man. Je beschrijft hem zo mooi, zo respectvol en vol liefde.
  Sterkte voor jou en je familie.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gecondoleerd Anna Marie met het overlijden van je opa. Het is echt een geweldige opa geweest, iets wat je je verdere leven kunt koesteren. Sterkte voor jullie.
  Liefs van Gon

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat hebben jullie volop van opa mogen genieten. Jullie zullen hem niet snel vergeten, veel mooie herinneringen beschrijf je hier. Mooie foto van hem. Heel veel sterkte voor allemaal. Lieve groet, kram

  BeantwoordenVerwijderen
 15. In de eerste plaats gefeliciteerd dat je zo'n geweldige opa hebt gehad. Een opa die de familie samen smeedde en ook individuele aandacht gaf, die jeugdherinneringen schiep en zijn kinderen en kleinkinderen een voorbeeld gaf in liefde.... Natuurlijk condoleer ik je ook. Er is een einde gekomen aan een tijdperk en nu moet je afscheid nemen. Je gaat hem ontzettend missen. Heel veel sterkte en dat je je herinneringen maar levend mag houden en zelf de volgende stevige rots kan zijn voor je nageslacht.

  BeantwoordenVerwijderen