zondag 15 mei 2011

Påskfjädrar.

Beetje laat paasverhaal, maar we zijn op iets gestuit waarvan we niet precies weten wat nu de bedoeling is.
In Zweden zagen we her en der bomen en struiken die versierd waren met gekleurde veertjes. Het zag er heel grappig en vrolijk uit. In de supermarkt vroegen wij aan een iets oudere supermarktdame die op de paasafdeling werkzaam was wat nu de betekenis is van al die veertjes. De vrouw had geen idee. Ze verkoopt ze wel, ze heeft ze ook in haar tuin, maar de betekenis weet ze niet. Ze moeten in een berk. Dat weet ze ons wel te vertellen. Een andere vrouw mengde zich in het gesprek. We eten eieren met pasen omdat de kippen vroeger rond pasen hun eerste ei van het seizoen legden. Ja, ja, maar de veertjes? Geen idee eigenlijk zegt ze. Dat is gewoon traditie.
Kijk, ik vind een heleboel dingen leuk, maar ook een traditie moet ergens een startpunt hebben. Er moet een logische verklaring zijn voor het gebruik van veertjes in een boom. En Ben zuchtte op dat moment nog maar eens, want hij wist A) ze gaat de geschiedenis weer eens induiken en B) dat wordt weer een verhaal.
De Paasviering in Zweden is een combinatie van Christelijke en Heidense gebruiken. Het eten van de eieren heeft niets met de kruiziging van Jezus te maken, dus dat zal inderdaad een heidens (of commercieel) gebruik zijn. Maar de veertjes?!? Er moet toch een reden zijn dat iedereen in Zweden veertjes in hun bomen hangt? In Nederland staan de meeste bomen en struiken al in bloei, hier in Zweden was de grond nog bevroren. Zullen ze de veertjes ophangen om ook voor wat kleur te zorgen; zwaaien ze op dezemanier de winter uit; helpen ze de vogels een handje met het verstrekken van nestmateriaal; als de veertjes een jaar blijven hangen is je gezin dan beschermd? Ik heb geen idee, ik blijf zoeken naar het antwoord, maar ik roep bij deze ook de hulp in van mijn mede bloggers. Waarom hangen we allemaal veertjes in onze bomen en struiken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten