vrijdag 10 februari 2012

Bastu. Ook wel sauna genoemd.

Als ik nu naar buiten kijk naar mijn wit besneeuwde achtertuin, denk ik terug aan onze wintersport in Zweden 3 jaar geleden. We zaten in een prachtig kindvriendelijk gebied met mooie hellingen en prachtige afdalingen off-piste. Dwars door het bos kon je skiën. Bovenop de heling was een compleet kinder ski dorp gebouwd waar de kinderen konden spelen; konden dansen; in piste bully's konden zitten en door poortjes en tussen huisjes konden skiën. Prachtig vonden ze dat. Pappa en mamma vonden dat ook.

In ons huisje bevond zich ook een bastu. Een sauna. En na het skiën kon je heerlijk stomen. Maar je hoort die warmte natuurlijk af te wisselen met kou. Wij gaan dan doorgaans gewoon even koud douchen, de Zweden deden (doen) dat anders. Op een avond gingen Ben en Niels na het eten nog een stukje wandelen. Niels had namelijk een mountainbike parcours gevonden en hij wilde die een stuk volgen. Mannetje was 6. En precies toen Ben en Niels op het pad tussen ons huisje en dat van de buren stonden, zwiepte de deur van de buren open, en 2 hoogblonde poedelnaakte dames kwamen naar buiten. -15. Moeder en dochter doken zo met hun blote billen in de sneeuwberg voor onze huisjes en terwijl ze daar zaten, zeiden ze pappa en klein mannetje vriendelijk gedag. En hup, daar gingen ze weer snel naar binnen. Ben en Niels kwamen weer naar binnen. De grijns bij pappa is de rest van de week niet meer van zijn gezicht afgeweest. Niels was verbaasd. Stomverbaasd. Hij zag zijn moeder in geen duizend jaar met haar blote kont in de sneeuw duiken. Rare vrouwen hier in Zweden stond op zijn gezicht te lezen. "Ik hoop niet dat we die dames tegenkomen op de berg pappa. En anders hoop ik dat ze aangekleed zijn." Pappa zou het denk ik niet erg vinden om de dames nog een keer te spotten. Met of zonder kleren.

Ik zit nu thuis met een ontsteking in mijn knie. Gister ging ik douchen. En omdat ik niet zo goed kan staan, ging ik op 1 van de bankjes in onze douchecabine zitten. Wij hebben namelijk een Turkse stoomsauna. Met bankjes. En even, heel even dacht ik eraan om te gaan stomen om vervolgens ook met mijn blote billen in de sneeuw te duiken. Ik heb het niet gedaan. Er zal toch net visite binnen gekomen zijn als ik in de trap af storm (strompel) naar beneden, de buurman zal net uit het raam kijken, de hangjeugd zal net achter onze tuin aan het chillen zijn. De helicopter van "Nederland van Boven."zal net boven ons huis cirkelen. Mij kennende zal ik net uitglijden op een ijsplaat en dan mijn been breken. Moet je in het ziekenhuis uitleggen waarom je poedelnaakt in de sneeuw lag.
Het leven in Zweden is een stuk ongecompliceerder. Alhoewel, het leven is zo moeilijk als je het zelf maakt. Misschien moeten we ons gewoon wat minder aantrekken van de mening van anderen.

Vanmorgen heb ik het voorval 3 jaar geleden aangekaart bij Niels. Weet je nog? Hij wist het nog. Dat de dames bloot waren, noemde hij niet mee op. Wel dat ze precies, maar dan ook precies in zijn fort gingen zitten. "En ik had ze helemaal niets gedaan!"


5 opmerkingen:

 1. Mooi verhaal en ik hou van de sauna, heerlijk ontspannend! En je moet je inderdaad niet zoveel aantrekken van de mening van anderen, vertrouw op jezelf! Je bent een prachtmens, doe voorzichtig met je knie en lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Naar mate ik ouder wordt, lukt het me steeds beter me niet teveel aan te trekken van anderen. Tenminste op de manier die jij bedoelt dan hè. Ik ben ook een groot fan van de sauna. Het allerbeste met je knie!
  Kram Gon

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi verhaal. Ik kan me voorstellen dat Niels dacht dat de dames niet helemaal lekker waren toen ze in zijn Fort doken.

  Veel beterschap met je knie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vervelend van je ontstoken knie, maar je verhaal is weer leuk. Ik zie het al helemaal voor me.
  Ik heb je een award gegeven. Kijk maar op m'n blog.
  Groetjes, Annet

  BeantwoordenVerwijderen