vrijdag 3 februari 2012

Persoonlijkheidsstoornis.


Voor de mensen die ons al langer volgen in ons wel en wee, in ons dagelijks leven dus, is het geen nieuws als ik vertel dat wij vissen hebben. Voor de nieuwe volgers: Wij hebben een aquarium. Met tropische vissen en dat zijn rare jongens.
Onze algeneter overleed en na een treursong met cake en limonade verdween vis in het toilet. Finn stond erbij en keek ernaar. Wel makkelijk was zijn conclusie. Als we op vakantie gaan, spoelen we alle vissen gewoon weg en dan kopen we na de vakantie wel weer nieuwe. Mijn kinderen krijgen nog geen konijn, geen kat en voorlopig ook nog geen hond. Spoelt namelijk zo lastig weg als we op vakantie gaan.

Goed, terugkerend naar de algeneter. De plantjes werden een beetje bruin en dus togen wij naar een tuincentrum om een nieuwe algeneter te kopen. En die zijn er in verschillende maten en soorten. Sommige zijn werkelijk oerlelijk en dan oordeel ik normaal echt niet op uiterlijk, maar ik ben wel de persoon die bijna de hele dag tegen bak aankijkt. Vissen staren terug. Vinden mij ook niet moeders mooiste, maar dat komt echt door de vervorming van de glazen bak. Hmm. Wij kozen een algeneter die redelijk toonbaar was en die ook niet 40 cm zou worden. Thuis bleek vis een ADHD versie te zijn. Binnen 1 dag hadden 6 neon tetra visjes van Sophie het loodje gelegd. Waren zoveel drukte helemaal niet gewend. Werden opgejaagd door stuiterbal vis. Sophie keek met vochtige ogen naar eenzaam neon tetra visje. ‘Wel zielig mam, kopen we nu nieuwe?’ Even wachten Sophie. Even wachten. Na 1 week legde ADHD algeneter het loodje. Had al zijn hartslagen verbruikt.  Opluchting in de bak. Rust keerde terug. Neon tetra’s niet.

Vorige week was ik met dochter in een dierenspeciaalzaak. Dochter mocht met een konijn knuffelen en mamma kocht nieuwe algeneters. Rustige, kleine algeneters. En een nieuw mannetje voor de vis van Finn. Een oranje mannetjes Goerami. En mannetjes Goerami is 3 keer zo klein als vrouwtje die we al hadden, maar hij heeft zoveel eigendunk dat hij vol mannelijke bravoure recht op zijn doel afzwemt. En dat doel is de enorm uit de kluiten gewassen vrouwtjes vis. Vrouwtjes vis zwom weg achter bos planten en kwam niet meer tevoorschijn. Zwemt in een grote boog om oranje testosteron vis heen. Wij krijgen geen schattige oranje baby visjes ben ik bang.

Na 2 dagen gaf mannetje de strijd op. Net als in de echte wereld trok man aan het kortste eind. Mannetje sloot zich aan bij de school Black Molly’s van Niels. Oranje mannetjes vis denkt nu dat hij een zwart visje is. Zwemt in formatie mee met zwarte vissen. Verjaagt alle andere vissen die in de buurt van zijn familie komen en voelt zich een echte zwarte broeder. De black Molly’s hebben de onhebbelijkheid om de godganse dag met hun blup lippen tegen het raam aan te hangen om te kijken wat ik allemaal doe en vooral wat ik allemaal niet doe. Persoonlijkheidsstoornis vis hangt ook met zijn lippen tegen het glas te chillen. Vreemd gezicht, maar goed, we hebben dus vissen in alle soorten en maten. En als ik volgende week in tuincentrum kom ga ik kijken of ze naast de drinkflessen van konijn, de knaag staafjes van de cavia, de tuimelballen van de muizen ook een 7 zits bank voor vissen hebben. Zet ik die met de leuning tegen het raam, kijken de vissen misschien eens de andere kant op en kan ik weer ongegeneerd languit op de bank hangen terwijl ik eigenlijk zou moeten stofzuigen.
Huisdieren. Het zijn net echte mensen.

3 opmerkingen:

  1. Hilarisch. Ik zit hier met een kamerbrede glimlach. Gelukkig zien de vissen mij niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oooo, ik zie het al helemaal voor me de 7 dwergen (visjes) al blubsend op een rijtje... of Sneeuwwitje (jij) wel goed aan het poetsen bent, hahaha.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ja, joh, zet gewoon een loungehoek in dat aquarium. Vinden ze leuk :-)

    BeantwoordenVerwijderen