maandag 30 april 2012

Valborgsafton.


Feest in Zweden. Feest in Nederland.

Vandaag zijn we in Nederland. En kunnen we voor het eerst Koninginnedag vieren. Wat we weten van Koninginnedag? Iedereen loopt dronken in een polonaise over drukbezochte markten waar op enkelhoogte mensen op stoffen kleden zitten om hun oude troep te slijten. Oude troep die een redelijk zelfstandig denkend mens gewoon naar de gemeentewerf zou brengen. En de dresscode is oranje. Oranje broeken, oranje pruiken, oranje T-shirt, oranje gezichten, oranje bitter en oranje confetti.
Vlag met oranje wimpel. Staat erg feestelijk. Jammer dat er in de straat maar 2 andere vlaggen hingen.

Zal ik toch de auto volgooien en naar Zweden rijden? Maar oudste zoon wil het feest wel eens meemaken. Gelukkig schijnen er op het schoolplein spelletjes te zijn en een kleine overzichtelijke markt. Want om met kinderen naar de grote stad te gaan om daar aan te sluiten in de polonaise van hossende mensen….. nee, ik dacht het niet. Ik weet zelfs zeker van niet!!

Vorig jaar waren we gewoon thuis in Zweden. En daar werd het Valborgsfest gevierd. Ontzettend veel zin hadden we daarin. Opgaan in een feestende menigte. Een menigte die bestond uit ongeveer 200 mensen die op een grote open vlakte bijeen zou komen. In ons geval bij de haven. Met een drankje en dan telkens skål roepen. Ik kreeg echter een tak dwars door mijn oog, en lag dus uitgeput en uitgeteld om 20.00 te slapen met de 2 jongste. Ben en Niels gingen feestvieren. Het Valborgsfest. En stuiterend van enthousiasme kwamen ze thuis. Het was geweldig! Er was een toneelstuk op het water op de kade er waren vuurkunstenaars er waren dansende mensen er was een waanzinnig groot vuur en er was vuurwerk en kanonschoten. Die laatste hoorde ik. Net als het vuurwerk. Ik lag te woelen in mijn bed. Vuurwerk had ik de hele dag al in mijn oog en nu kwam er geluid bij.

Het valborgsfest is eigenlijk een feest om de lente te vieren. Om de boze winterse demonen te verjagen. Grote houtstapels worden er aangelegd. Die ’s avonds bij zonsondergang in brand gestoken worden.
Bijna zonsondergang. Tijd om het vuur aan te steken.

Koninginnedag daarentegen is begonnen om de vijfde verjaardag van prinses Wilhelmina te vieren. Na 5 jaar werd het Koninginnedag. Tot 1949 werd Koninginnedag gevierd op 31 augustus. In 1949 werd prinses Juliana Koningin. Het feest werd vanaf dat moment op 30 april gehouden. Nadat Koningin Beatrix op de troon plaats had genomen besloot ze om haar moeder te blijven eren en de datum op 30 april te houden. Koninginnedag is dus op 30 april. En op die dag voelen alle Nederlanders zich even 1. Trots op wie we zijn en trots op het land waar we wonen. Ik ben benieuwd. Dat zult u begrijpen.

Hoe was de dag? Ik heb de Koninklijke familie op televisie zien feestvieren met hun onderdanen. Met ons dus. Hoewel er weinig van ons bij zijn geweest waarschijnlijk. Net iets te ver rijden. Zeker met het prachtige weer van vandaag. De kinderen waren ’s morgens naar de markt op het schoolplein die er volgens de gemeente zou zijn. De bruisende markt bestond uit 4 kramen. 4 rafelige kleedjes wel te verstaan met speelgoed waar de kinderen die achter de kleedjes stonden op uitgekeken waren, of simpelweg gewoon te groot voor geworden waren. Verder geen feest, helemaal niets. Na een kwartier stonden de kinderen dus weer voor de deur, maar ’s middags zou het echte feest plaatsvinden. Het feest op de ijsbaan. Om 13.00 waren ze weg om pas weer tegen vijven terug te komen. Mamma licht bezorgd inmiddels, en aardig bruin verbrand van het werken in de tuin. Kinderen hadden een geweldige middag gehad, in een brandweerauto gezeten, een speurtocht door het bos gedaan, spelletjes gedaan en spelletjes gewonnen, zodat ze alle drie met een mooie prijs stonden te stralen. En ze waren ook nog eens geschminkt. Wat wil een kind nog meer? Volgend jaar weer Koninginnedag vieren. Maar mamma geeft de voorkeur nog steeds aan het Valborgsfest. We zullen zien. Voor nu wens ik u allemaal een hele mooie avond en ik hoop dat het zomerse weer even doorzet.
Mijn stenen man met robot prijs en Zweeds shirt, omdat de Koning van Zweden ook jarig is vandaag.

Mini stenen man. Met gewonnen klei en waanzinnige dorst.

Vlindermeisje met luchtbed. Kan ze lekker slapen. Oranje kleding is reeds vervangen voor  bikini ivm de hitte.

7 opmerkingen:

 1. De kinderen hebben in ieder geval genoten! Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je reactie bij mij en aan de post zag je dat wij heel even Koninginnedag hebben gevierd, toen weer gauw op de fiets naar huis en heerlijk rustig op onze binnenplaats gezeten. Want dat over de hoofden lopen dat hoeft van mij/ons ook helemaal niet. Ik word altijd een beetje kriebelig van al die mensen.
  Maar toch vind ik het wel leuk om te lezen dat je kinderen genoten hebben, kinderen zien niet, en gelukkig maar, wat wij zien.

  Ik wens je een mooie week
  Liefs
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En nu... auto inladen en op naar Zweden?
  Gewon doen, is al weer even geleden dat jullie geweest zijn toch?

  Fijne (school)vakantie
  Liefs,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja, ik heb vandaag in Haarlem door de stad gelopen en heel, heel veel kleedjes gezien met rommel. Zoals je al zegt, ik zou die troep gewoon weggooien. Maar omdat het weer zo lekker was, was het toch wel even gezellig. Veel live-muziek is toch altijd leuk.
  In Zweden, daar ben ik nog nooit geweest. Maar het lijkt me een heel erg leuk land om te bezoeken.

  Wat heerlijk dat je kinderen zo genoten hebben, want als zij het naar hun zin hebben, dan heb jij het toch ook?

  En nu, lekker een week vakantie?

  Groetjes,
  Debby

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik moet zeggen dat er hier toch echt heel leuke spullen op de best grote vrijmarkt lagen. Er werd weinig troep aangeboden, leuke spulletjes, leuke sfeer.
  Ziet er zo leuk uit op de foto, de kinderen, hun aanwinsten en dat mooie weer. Ik hoop dat jullie lekker kunnen genieten van de vakantie!
  Liefs van Gon
  p.s. Valborgsafton meemaken staat ook nog op mijn verlanglijstje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kom ik volgend jaar naar jullie toe:) Uiteindelijk ben ik 's middags in de tuin aan het werk gegaan. De kinderen zijn met Ben naar de spelletjes gegaan. Vonden ze erg leuk. Ook goed voor het zelfvertrouwen van Ben. (En voor mijn rust) Er waren 2 stamrozen stuk gevroren. Erg jammer, maar dat is de natuur. We zouden nu in Noorwegen zitten, maar dat lukte niet met Ben. We gaan nu gewoon een dagje naar Sprookjeswonderland. Ook leuk. Valborgsafton is echt heel gezellig. Leuk gemoedelijk feest. Nu zal dat in iedere provincie anders zijn, maar ook jullie zijn goed opgenomen in de gemeenschap, dus dat gaat vast goed komen.

   Verwijderen
 6. Wij hebben geen kleine kinderen meer en hoeven daar dan ook geen rekening mee te houden. Maar hier hing de vlag ook niet, maar dat komt omdat Jan gisteren de buitenboel aan het schilderen was.
  Heb gewoon als een andere maandag in huis gerommeld, en af en toe naar de koningin gekeken op tv. En als ik naar buiten liep kon ik het publiek bijna horen, want ik woon er heel dichtbij. Maar ik voel niets voor die mega drukte.
  Wel hebben we 's middags de zeskamp bekeken in ons dorp, en zijn even blijven steken bij het dorpscafe.
  Ja, was wel een geslaagde dag, en daar heeft de zon ook aan mee gewerkt.

  Fijne week,
  en je kinderen zien er leuk uit.

  BeantwoordenVerwijderen