maandag 30 januari 2012

Noorse appeltaart.

Goed kijken, zie je mooi de kokos bovenop liggen.

In de Seasons van januari 2012 stonden Noorse gerechten. Waaronder een Noorse appeltaart. En uiteraard hebben we die meteen geprobeerd. Daar hadden we 3 redenen voor: ten eerste houden wij erg van zelfgemaakte appeltaart, ten tweede heeft Niels beloofd dat hij voor de verjaardag van de juffen volgende week samen met een vriendje voor de hele klas én chocolade taarten zal gaan bakken én appeltaarten en ten derde hadden we voor vanavond geen toetje.

Nu had ik Niels al van het chocolade taarten plan afgeholpen, maar dan blijven er ongeveer 30 stuks appelgebak over. Dat zijn dus al snel 3 appeltaarten. Of ik die dus even dinsdagmiddag wil gaan bakken met de jongens. Even wil gaan bakken. Zo tussen half vier 's middags en vijf uur 's middags. 3 appeltaarten.

Het recept in de Seasons leek alsof het een stuk eenvoudiger was als een ouderwetse Oud-Hollandse appeltaart. En dat was hij ook. Een stuk eenvoudiger We hebben ze meteen in allerhande vormen gebakken. Met een twist in het recept. Want daar zijn we wel van. Onze eigen draai geven aan recepten. Nu hebben we dus een Noorse appeltaart met een West-Fries tintje. Komt ie:

*Verwarm de oven voor op 180 graden.
*Doe 100 gram boter en 1,5 deciliter melk in een pan en verwarm op laag vuur tot de boter gesmolten is.
*Klop met een mixer 2 eieren en 200 gram suiker tot een dik, romig beslag.
*Giet langzaam het melkmengsel erbij en klop nog even.
*Voeg 175 gram zelfrijzend bakmeel toe en klop tot een egaal beslag.
*Vet de bakvormen in met boter en leg appelschijfjes op de bodem.
*Strooi wat kaneel over de appeltjes.
*Giet het beslag over de appeltjes in de vorm.
*Strooi een zakje vanillesuiker over de taartjes. (1 zakje in totaal, niet over iedere vorm een zakje)
*Strooi een handje kokos over de gebakjes.
*Bak de taartjes in ongeveer 20 minuten in de oven.
Kleine taartjes als toetje. 


Ontzettend lekker om op Scandinavische wijze met een beetje ijs te eten, maar dat is volgende week op school een beetje lastig. Thuis is het echter goed te serveren met een bol vanille ijs of een bolletje rum-rozijnen. Of wat uw persoonlijke smaak ook maar is.
Met kaneel en appeltjes bovenop.

Eet smakelijk!! Velbekomme!! Och Gratulerer med dagen!

10 opmerkingen:

  1. Toeval bestaat niet, heb vanmiddag het recept gelezen in de seasons!
    Bij het lezen miste ik eigenlijk de kaneel, en dat heb jij mooi opgelost.
    Denk dat ik dan toch vrijdag iets ga proberen '-)

    Liefs,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik sla het recept wel op, maar blijf hier niet te lang naar kijken. Het ziet er zo lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb het recept maar nog niet uitgeprobeerd, maar na het lezen van jouw post krijg ik heel erg trek hoor...wat een heerlijk taart zal dit worden op de verjaardag...met of zonder ijs een heel mooie maagvulling:))))


    Lieve groetjes, ook aan de bakker!!!!
    ♥Eefie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hmmmm. Het water loopt me al in de mond...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dit ga ik beslist snel uitproberen! Ik laat je nog weten hoe ze zijn geworden. Dank je!
    Groetjes,
    Gon

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Is de kokos wat deze taart Noors maakt?! Hij klinkt heerlijk.

    Vlijtig Liesje

    BeantwoordenVerwijderen
  7. hi heb al zin in een stukje taart.

    gr Stina

    BeantwoordenVerwijderen
  8. hoi! Leuk wederzijdse volgers! Ja, ik ben je inderdaad gaan volgen omdat ik vind dat je geweldige " collumns " schrijft. Je zou zo in een tijdschrift kunnen schrijven. Heerlijk recht door zee, ongecensureerd!!! En soms een tikkie herkenbaar. Ik heb een zoon met pddnos....en ikzelf; vrij ongeduldig en eigenwijs, man eigenwijs, dus kids dubbel belast en dat in combinatie met pddnos en vastberadenheid is een heerlijk recept. haha

    o ja en je taart lijkt me ook heerlijk!
    liefs christel

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hej Anna Marie,
    Zo, ik kon mijn geduld niet meer bewaren en heb vandaag deze Noorse appeltaart gebakken. Hij is echt ontzettend lekker, Peter vroeg net of ik dat wel al naar je geschreven had, omdat hij wel wist dat ik dat zou doen. Dus dan kun je wel nagaan! Ik had hem in een soort pie vorm, dus laag en alles paste er perfect in. Toch moest ik hem 10 minuten langer in de oven laten, want na 20 min. kwam de breinaald er nog lang niet droog uit. Zal wel per oven verschillen. Hij zal wel snel op zijn :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ziet er heerlijk uit! het is moeilijk te lijnen als het zo koud is. Toch ga ik hem niet maken, ik ken mezelf.....

    BeantwoordenVerwijderen