maandag 12 maart 2012

Scharlaken.

Dat ik redelijk begin te zweten als mensen het over Ral kleuren hebben, of woorden gebruiken als taupe en mauve is inmiddels bekend. Dat kleurenblind zijn ook tot rare situaties kan leiden is inmiddels tot groot plezier van mijn kinderen ook bekend.

De kinderen kijken naar de nieuwe Kijfje film. Kapitein Haddock begint over Scharlaken. De logische vraag is dan ook: 'wat is scharlaken?' Dat weet mamma wel. 'Scharlaken is een mooie fluwelen jas van een edelman.' "Hoe kom je daar nu weer bij?" Reageert Ben verbaasd. 'Nou, dat is gewoon zo. Dat is algemene kennis.' "Welnee! Scharlaken is rood. Gewoon een kleurintensie. Rood!" Ik voel me kleiner worden gelijk aan de lachsalvo's van de kinderen. Met mamma maak je nog eens iets mee. Mamma fantaseert altijd prachtige verhalen, maar nu is mamma ergens bij de Middeleeuwen de weg kwijt geraakt.

Ik heb dus werkelijk altijd gedacht dat Scharlaken net zo iets was als een damasten tafellaken. En als je het goed bekijkt is dat echt niet zo raar bedacht. (Ik praat mijn blunder even recht in deze alinea) Bij ons in Nederland lopen de meisjes in een jurk, bij onze Zuiderburen lopen ze in een kleedje. Is hetzelfde jurkje van de H.ema, alleen heeft het een andere naam. En of kleine meisjes nu in een kleedje rondlopen of Edelmannen in een tafellaken,... Wie let er op het verschil? Juist! Een kniesoor. Pappa dus.

Mauve; taupe; mahonie; azuur; oker; scharlaken. Wat kunnen mensen het zichzelf toch onnodig moeilijk maken. Kapitein Haddock voorop. Scharlaken. Beetje duur doen. Gewoon rood. Er was iets in de film gewoon rood.
Ronald Mc Donald? Ja! Ik heb even geen foto van een edelman in mijn bestanden staan. En deze heeft ook iets roods. De rechter clown. De linker is Niels.

8 opmerkingen:

 1. Ja, ik weet ook alleen maar dat het een stof is en ik ben toch echt niet kleurenblind. Ik ken de term scharlakenrood wel en ik vroeg me altijd af waar die term vandaan kwam...... Bedankt Ben!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ken wel de term scharlakenrood, en dacht dat het een bepaalde kleur rood was, net als herengrachtengroen.....
  Maar ik leer hier dus ook nog wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik volg al lachend de discussie hierboven...heerlijk zeg..scharlaken is een stof..gelukkig weet nu iedereen dat..schaam je niet...ik vind het een prachtig verhaal en waarom hyacinten nooit binnenstaan????Hoofdpijn krijg ik ervan...de doordringende geur bezorgt me niesbuien en in de buitenlucht lost dat op..hetzelfde heb ik met parfum..stuur me nooit een parfumerie binnen...andere vrouwen zijn er dol op, helaas, ik hou het bij zeer gematigde luchtjes...en ja iedere gek heeft zijn gebrek....:)))))ofwel we hebben allemaal onze eigen-aardigheden...en die zijn best leuk...

  Lieve groet,
  ♥Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weer iets geleerd ;-) Ik kende het alleen als aanduiding van een bepaalde rode kleur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. dus eigenlijk kan iemand gewoon een scharlakenrood scharlaken kleedje dragen?
  Leuk blogje :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ben ( ja, die Ben )13 maart 2012 om 14:23

  Helaas moet ik in deze bekennen dat "scharlaken", behalve een kleur, ook de naam van een stof betekent: Het scharlaken is een wollen fijngeschoren laken-stof. Het scharlaken, (vroeger ook gespeld als scheerlaken, schaerlaken) is het laken dat een extra nabehandeling kreeg: het wegknippen of wegscheren van oneffenheden, pluizen en noppen. De naam van de kleur komt uit het Romeinse Rijk waar het gebruikt werd om de mantels van de senator te verven.

  Note: Ik heb mijn berichtje aangepast en opnieuw geplaatst, na een opmerking van Niels

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wist het!! Dank je wel voor deze extra (verhelderende) uitleg. Ik begon al bijna te twijfelen aan mezelf.

   Verwijderen