zaterdag 10 maart 2012

Tuinieren.

Overwoekerd na een winter niet tuinieren. Dit jaar maar iets voorzichtiger zijn met de munt.

Niels heeft al een aantal jaar een eigen groenten- en kruidentuin. Die spitten we ieder jaar om. De bovenlaag voeren we af en er komt weer een mooie nieuwe laag grond overheen. Verse planten erin en regels maken voor het zaai goed. Aardbeien uitdunnen en de jonge loten krijgen een nieuwe plek in zijn tuin. Dit jaar hebben we een paar jonge uitlopers aan de rand van zijn tuintje laten staan, dus ik vrees dat we op meerdere plekken aardbeien gaan krijgen. Niels heeft ook nog doperwten geplant. Een hoge soort en een lage. Bij de hoge staan 2 staanders en daar gaat hij nog gaas omspannen, zodat de peulen mooi omhoog kunnen groeien.
Zo kom je nog eens je spullen tegen. Een flipper! 

Niels is gek op paprika. Als ik paprika koop, koop ik er altijd 1 extra. Anders sta ik namelijk met lege handen op het moment dat de paprika door mijn gerecht moet. Heeft meneer de paprika gewoon rauw weggeknaagd.
Over de nieuwe aanplant strooien we een mooie laag cacao doppen. Eten de slakken niet meteen de jonge plantjes op en katten houden ook niet zo van die doppen in hun billen als ze hun behoefte doen. En wij hebben weinig zin in bemestte aardbeien.

Als wij in het tuincentrum zijn, is het net of we in een snoepwinkel rondlopen. We hebben voor een tuin van pak em beet 180 bij 220, dus veel te veel zaden gekocht. Naast de kruiden, en de aardbeien, staan er namelijk 2 verschillende paprika soorten, 2 verschillende doperwten, bietjes, bosuitjes en prei. (De herfst en de zomervariant) Ik heb nu nog spruitjes. en peulen in de aanbieding. En Aubergine. Ouwe Sien volgens de kinderen. En ze zijn niet erg blij met Ouwe Sien. Als je namelijk teveel Ouwe Sien eet ga je windjes laten en dat is niet handig als je naar school moet. Dan hebben we het nog niet over 3 verschillende stambonen. Die laatste ga ik waarschijnlijk afvoeren via de grijze bak. 1 is namelijk ZEER geschikt om te verwerken in salades. Bij de ander staat een duidelijke waarschuwing dat je de vruchten absoluut NIET rauw mag eten! En dan weten u en ik al hoe laat het is in ons gezin. Tijd voor een maagleegpomping op de eerste hulp. En laten we daar nu geen zin in hebben!

Gaat vervolgd worden.
Ondertussen veegt Niels alvast de paden.

Tante Sien begraven. 


6 opmerkingen:

 1. wat een heerlijkheid....samen werken in de moestuin!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk dat ze daar zo'n schik in hebben. En ze bakken ook al zo graag!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tante Sien begraven :-)
  Ik wil ook een moestuin. Maar m'n man vind het niet mooi staan in de tuin. Ik krijg het er dus niet door :-(
  Nu heb ik boven op het dakterras mijn eigen moestuintje in bakken. Ook leuk. Ik heb de eerste dingen alweer gezaaid. Ik wacht nog even op iets beter weer om er aan de gang te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ughhhhhhhhhh.........en hoe heten die bonen??? Wij hebben nl. ook een moestuin en m'n man is al heel druk bezig om alles weer in orde te maken. Leuk is dat he, als je dan van jezelf kunt eten, nou ja........zelfgeteelde groente dan he!
  Bedankt trouwens voor je felicitatie op mijn blog! fijne dag verder!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een heerlijke samenwerking in de moestuin en wat leuk dat je kinderen er ook zo'n plezier in hebben.
  Vandaag was een uitgelezen dag om in de tuin aan het werk te gaan, wat een heerlijk Lenteweer.
  Ik wens je een fijne week.
  Lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Samen in de tuin werken... Ik ken geen activiteit die het gezin zo samenbindt als dat, heerlijk! Ik ga vandaag ook beginnen....in de serre.

  BeantwoordenVerwijderen