maandag 14 mei 2012

Het lichaam in de waterput. Hoe een Zweedse idylle verandert in een Zweedse crimi.

Er was eens een stoffig en grijs gezin. Voor de rust, de ruimte en de groene gezonde omgeving kochten ze een tweede huis in Zweden. Een echt Zweeds huisje met scheve deurkozijnen en kierende ramen. Een huis met een laag plafond en zonder waterleiding. Dat gezin had vakantie na vakantie een geweldige tijd. Totdat de mamma het nodig vond om detectives te gaan schrijven in de tuin. De omgeving leende zich er namelijk prima voor. Een huis aan de rand van een veenafgraving, aan de rand van een bos. Zonder telefoon, zonder telefoonsignaal en bereik, zonder televisie en vooral van God en alleman verlaten. En de nachten zijn echte nachten. Donker. Heel erg donker! Van sloten op deuren hadden ze in Zweden nog nooit gehoord, dus het huisje had geen deugdelijk slot. Gaf niets, want wie komt hier nu? Wat de gevolgen van dat schrijven in de eigen achtertuin waren, heeft u hier: De roze olifant. kunnen lezen. Maar niemand, echt niemand, en zeker niet deze ingeslapen mamma had kunnen vermoeden wat er vervolgens gebeurde.

Zaterdagochtend 12 mei. Eega komt slaapkamer binnen. Ziet er bedrukt en grijs uit. "Er is een man vermoord aangetroffen op de Omberg". Oké, dat is niet zo mooi. Komt wel heel dichtbij. Gelukkig een stukje bij ons huis vandaan. Na het ontbijt lezen we de Zweedse kranten, en kijken naar het Zweedse nieuws. De foto's die we zien plaatsen we al snel bij het huis aan de overkant van de weg. De foto's van zoekende rechercheurs met politiehonden op ons perceel doet onze harten sneller slaan. Waarom kijken ze bij ons op het erf? Waarom is ons pad afgezet met linten? Hij ligt toch niet in onze waterput? Toch? Een rondje foto's verder denken we te weten dat hij niet in onze bron gevonden is, maar waarom dan toch al die rechercheurs op ons pad? En lezen we nu dat er nog gezocht word naar bewoners van een huis in de omgeving? Vast niet. Laten we ons nu niet gek maken. Niet gekker dan we al zijn in ieder geval. De schoolkorfbalwedstrijden doen onze gedachten even naar iets anders uitgaan.
Foto van internet. Honden patrouille op ons oprijpad.

's Middags: bij thuiskomst Zweedse televisie kijken. En ja toch wel. We worden opgeroepen om ons te melden bij onderstaand telefoonnummer. Zweet breekt me uit. Waarom willen ze ons spreken? We zijn heel 2012 niet in Zweden geweest. Eindelijk ben ik blij dat ik vorige week in Nederland ben gebleven. Ben ik blij dat ik zo moe was en het risico niet wilde lopen om wel naar Zweden te rijden, maar dan niet meer terug te komen. Gewoon omdat ik zo moe was. Nu ben ik klaarwakker en ik bel Ben. "We worden gezocht." "Niet meer, ik heb al gebeld en doorgegeven dat we al een paar maanden in Nederland zijn. En dat als ze een sleutel willen hebben, ze die bij de buurman kunnen halen." De buurman waar we bij nader inzien ook al een tijd niets meer van hebben vernomen. We worden tegelijk stil aan de telefoon. "De Zweedse politie was erg blij om te horen dat we veilig in Nederland zaten."

Ik leg de telefoon neer. Waarom waren ze zo opgelucht? Dachten ze ons ook in een put aan te treffen? Wat is er gebeurd op ons perceel wat de politie doet besluiten om alles af te zetten en met honden te zoeken? Waarom hebben ze de deuren opengebroken van huizen waar niet open gedaan werd? Is ons huis ook opengebroken? Hoe tref ik mijn huis straks aan? Met gebarricadeerde deur of zonder deur, maar met slangen en ander ongedierte? Met een zwerver? Zijn de deksels weer teruggeschoven op de putten? Hebben ze nog meer aangetroffen? Waarom is de overbuurman vermoord? Waarom is hij in zijn eigen waterput gegooid? Is er iemand in paniek geraakt? Zijn we daar straks nog wel veilig? En ik moet echt vandaag een slot kopen voor die deur. In trance volg ik de berichtgevingen vanuit Zweden. En ik kijk naar de foto's die geplaatst worden. Naar de foto's die ik zelf heb gemaakt van hetzelfde stuk grond. Maar dan met lachende kinderen die genieten. Ik denk aan de geweldige vakanties. Aan de prachtige natuur, aan de vervallen huizen, aan mijn geliefde huisje aan de rand van het bos. Mijn rode huisje.

Ik ruim de boeken naast mijn bed op. Zonder uitzondering Scandinavische thrillers. Zal ik voorlopig even links laten liggen. Wij bevinden ons namelijk midden in een echte detective. En ik kan u verzekeren; dat is een stuk minder leuk opeens. En ja, de eerlijkheid gebied me te zeggen dat mijn schrijversgeest gaat dwalen. Maar mijn gevoel, mijn medemenselijkheid vind het verschrikkelijk. Ik denk aan de nabestaanden die zonder vader verder moeten. En ik denk aan de putten op mijn terrein. Aan wat daar allemaal misschien wel ligt. Aan wat er in vredesnaam allemaal heeft gespeeld in de omgeving van mijn huis. Terwijl ik niets gemerkt heb. Gelukkig maar.

En nu moet ik gaan nadenken of ik wel met de kinderen naar mijn huis durf deze zomer. Durf ik de confrontatie aan met de omgeving, durf ik mijn kinderen bloot te stellen aan gevaren die er misschien zijn? Eerst maar de ontwikkelingen volgen. En dan maar hopen dat ik de dader/ daders niet ken. De politie tast nu volledig in het duister, heeft ingezet op een breed onderzoek. Tussen de regels lezend betekent dat niet anders dan dat ze geen idee hebben in welke hoek ze het moeten zoeken.

Vandaag gekeken op de Zweedse makelaarssites. Voor een huis in de stad. 3 hoog 4 achter. Maar dan wel een stad zonder criminelen. Gewoon een Zweedse veilige stad. Misschien doen ze zelfs wel aan huizenruil. Een veilige idylle of toch een utopie? Hoe je opeens in een boek van W.allander terecht bent gekomen zonder daar blij mee te zijn. Ik vond het bij nader inzien helemaal niet erg om een stoffig en grijs en ingedut gezin te zijn.
Bijschrift toevoegen

11 opmerkingen:

 1. Oeh jakkie, da's inderdaad thriller-stof genoeg. Ik had net een boek van Camilla Lackberg klaar liggen, maar die gaat na het lezen van jouw blogje mooi even onderop de stapel!

  Houden ze je wel een beetje op de hoogte van alles rondom je huisje?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, de politie stelt vragen, maar geeft geen antwoorden. Is natuurlijk ook ergens wel logisch, maar het is wel een bizarre situatie.

   Verwijderen
 2. Anna Marie ik schrik me rot...ik dacht dit is een verhaal, gewoon met een stukje mysterie...maar op jullie plekje dit afschuwelijke nieuws...ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat, de vakanties komen weer dichterbij, jullie idyllische plekje???? o, ik hoop dat het toch voor jullie als gezin , jullie mooie plekje mag blijven.
  Ik snap nu ook dat moederdag een beetje een rare dag was....
  doen wat moeders doen, ja dat zul jij ook wel weten, wasje, strijken:))

  Lieve groetjes en sterkte voor jullie,
  ♥Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jemig Anna Marie! Ik heb dit twee uur geleden al gelezen, maar moest het eerst even laten bezinken. Daarna geprobeerd me in de situatie te verplaatsen, dat probeer ik dan meestal, dat is voor mij het beste om te kunnen begrijpen hoe het moet voelen. Onze buurman hier vermoord in een waterput gevonden. Bizar! Ook op internet gaan zoeken natuurlijk. Gevonden ook. Echt afschuwelijk nieuws ja.
  Ik wil jullie sterkte wensen en hoop ook dat dit niet voor altijd een naar stempel op jullie idyllische plek zal drukken.
  Liefs van Gon

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jasses Anne Marie, dit kan toch niet waar zijn, alsof ik een eng boek aan het lezen ben. Ik kan me zo goed voorstellen dat er van alles door je hoofd spookt op zo'n moment.
  Het lijkt mij een hele rare gewaarwording, alsof je in een film speelt.

  Sterkte meis,
  Liefs
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een bizarre gebeurtenis. Op zo'n moment denk ik altijd 'het zal je maar gebeuren'. Het zal ook een soort onwerkelijk gevoel zijn, bijna niet te bevatten. Sterkte. Groet, Annet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mens, wat een nachtmerrie! Jullie huis staat helemaal niet zo ver van ons vandaan, een kilometer of 60 denk ik. Wij hebben ook nooit de deur op slot, toch maar eens die sleutel gaan zoeken........ Sterkte zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat grappig zeg! Ik wist helemaal niet dat jullie zo dichtbij zaten. Wij zijn nu inderdaad ook de sleutels aan het zoeken. En ik heb al een folder van de bouwmarkt in huis voor nieuwe sloten. Want zo'n miezerig haakje voldoet natuurlijk niet.

   Verwijderen
 7. Wat een schrik zeg, ik kan me voorstellen dat je nu blij bent dat je vorige week niet gegaan bent.
  In antwoord op je vraag, de champagne hebben we 's middags gedronken, op dinsdag is de peuterspeelzaal alleen op de middag ;-)

  Groetjes, Brigitte

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kan me voorstellen dat je je verschrikkelijk zorgen maakt en niet weet wat je nu er van moet denken en héél blij bent dat je vorige week niet gegaan bent... Het idee... nee... ik denk maar niet verder.

  Ik hoop dat er snel duidelijkheid is hoe, wat, waar en wie er is gebeurd. Want onzekerheid zorgt er ook voor dat je fantasie er met je vandoor gaat.

  Sterkte hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heftig verhaal. Zoiets verwacht je in Nederland, maar niet in Zweden. Nu maar hopen dat ze er snel achter komen wat er gebeurd is.

  BeantwoordenVerwijderen