woensdag 31 augustus 2011

Vissenjacht.

 Wij gaan op vissenjacht. Splets, splats. Kinderen zeuren al heel lang om een huisdier. Een hond, een kat, een cavia, een hamster en een konijn. Nu is zeuren waarschijnlijk niet helemaal eerlijk, ze vragen het vriendelijk, maar mamma zegt op alle beesten NEE!. Dus als ze voor de vijftiende keer om een hond vragen staat dat voor mamma gelijk aan zeuren. In de vakantie verlegden de kinderen hun aandacht opeens naar een vis als huisdier. Oudste broer ging met zijn hengel en zijn schepnet vissen in de vele Zweedse meertjes. Aan zijn lijn zaten haken waarmee hij zo een hondshaai zou kunnen vangen als hij op zee zou vissen, dus kleine visjes in meertjes gingen niet aan de haken hangen. teleurgesteld dropen kinderen iedere keer af. En mamma begon om te draaien. Een vis is misschien nog helemaal niet zo'n gek idee. "Maar hoe moet dat dan met een vis? Hoe gaan jullie die uitlaten?" "Een vis hoef je niet uit te laten mamma." "Waar gaat hij dan plassen?" "Gewoon in zijn vissenkom." "Gadverdamme! Dan doen jullie hem maar een luier om." "Dat kan toch niet mamma, dan komen al die pluizen in het water. Dat is nog veel viezer. We moeten gewoon af en toe het water verschonen." "En wie gaat dat dan doen?"  "Ik" zei oudste zoon.
Vanmorgen was ik met dochter in een tuincentrum en dochter stond wederom met haar neus tegen de glazen raampjes van de vissenhuisjes gedrukt. En mamma vond het wel een vrolijk gezicht al die verschillende kleurtjes door elkaar. "Weet je wat?" Hoorde ik mezelf zeggen, "als pappa het goed vindt, gaan we vanmiddag een aquarium en visjes kopen." Dochter begon te juichen en liep snel naar de kooien met konijnen, maar mamma liep door. Straks smelt ik nog in de ogen van een konijn. "Dat doen we niet hoor zei ik tegen dochter. Als we op vakantie gaan kunnen we een vis nog wel wegspoelen, maar een konijn gaat al een stuk slechter." Dit zei ik met een grijns hoor, maar dochter schopte me even tegen mijn schenen. Ik denk dat ze haar moeder liever zou doorspoelen en gelijk had ze op dat moment.
's Middags met alle mannen naar vis speciaalzaak. We gingen kibbeling kopen en slibtongetjes en een scholfilet. Zoons spraken niet meer met pappa en mamma. Pappa's en mamma's zijn af en toe Zø stom!
Aquarium gepakt en de jongens kozen vissen uit. "We nemen er 5 van iedere soort", kwam ook pappa los. Maar toen vroegen we aan een mevrouw van de winkel of de vissen wel samen konden leven. Staat een beetje sneu als kinderen 's morgens beneden komen en ze hebben in plaats van 15 vissen opeens nog maar 1 hele dikke vol gevreten en uitbuikende vis. Heel vrolijk zei de vissen mevrouw dat in de door onze gekozen kom alleen maar goudvissen konden. Koud watervis voor een koud waterkom. En die hadden de jongens niet uitgezocht. Kinderen hadden tropische vissen gezien met mooie kleurtjes. "Dan wordt het een grotere kom met verwarming en verlichting." Meteen 30 euro duurder, maar ja gezegd is ja gezegd. Grotere kom, en op de bodem moest een voedingsbodem van een tientje. Daar bovenop een laag grind van 6 euro. Plantjes van 4 euro per stuk. 2 flesjes met druppels voor een betere biotoop van 10 euro per fles. Spongebob!?! versieringen van 15 euro en de eindrekening besloeg dus: 118 euro. En het leuke is: (of eigenlijk helemaal niet leuk voor kinderen die na jaren zeuren eindelijk een huisdier mogen) WE HEBBEN NOG HELEMAAL GEEN VIS MEEGEKREGEN!. De waterbiotoop moet namelijk eerst 2 weken groeien en als het water gezond genoeg bevonden wordt door de vriendelijke vissen mevrouw mogen we terugkomen om vissen uit te zoeken.
Thuis meteen de bak neergezet, turfmengsel op de bodem, steentjes er bovenop. Verwarming, filter en licht erin gehangen, plantjes tussen de steentjes geplant, Spongebob schelpjes en huisje neergezet en druppeltjes gedrupt. O, en 60 liter lauw warm water in de bak gegoten. Luxe vissen worden het. Komen in een paleis terecht. Het grote verzorgen van de vissenkom is al begonnen en we hebben zoals gezegd welgeteld nul vissen. De komende tijd krijgt het water iedere dag druppeltjes en moeten we het water filteren en af en toe een beetje vernieuwen. De steentjes moeten 1 keer per week gezogen worden met een speciaal zuigertje, hebben we ook gekocht. We gaan duimen dat de plantjes gaan wortelen en het licht moet iedere dag 12 uur aan en 12 uur uit staan. De pomp draait overuren en dat alles voor een paar visjes van 2 cm. Misschien had ik toch beter kunnen smelten in de droeve ogen van een konijn. Maar een voorpret dat pappa en zijn zoons al hadden. Voor mij had de vissen mevrouw ook nog een verrassing. 4 boekjes aquarium vissen voor dummies. En bedankt!

4 opmerkingen:

 1. Oh, maar dit wordt genieten over 2 weken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. haha, klinkt weer heerlijk je verhaal.
  Ben benieuwd over 2 weken naar de nemo visjes.

  liefs colinda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hahaha, wat een heerlijk verhaal. Succes met de aanstaande gezinsuitbreiding!

  Lieve groetjes,
  Wanda

  BeantwoordenVerwijderen