vrijdag 15 juli 2011

Heimwee.

We hebben heimwee. Dat kan niet anders. We kunnen niet wachten om weer terug te gaan. Terug te gaan? Ja naar ons thuis. Kijk het zit zo. In Nederland hebben we een mooi huis hoor met een lekkere tuin waar de kinderen veilig kunnen spelen en hun eigen fruit en kruiden verbouwen. Maar het is maar een huis. Ons thuis ligt 1200 km noordelijker in Zweden. Daar beleven mijn kinderen mijn jeugd die je tegenwoordig in Nederland bijna niet meer kan beleven als kind. 
Je moet hier vanaf je vierde naar school en dan wordt je blootgesteld aan een leerling volgsysteem. Er wordt met andere woorden bijgehouden of je al kunt lezen of schrijven of je al letters herkent of je wel binnen de lijntjes kleurt enz. In Zweden ga je naar school als je 7 bent. Daarvoor ben je kind en speel je buiten. Als je als 7 jarige trouwens eindelijk naar school gaat speel je nog steeds buiten gedurende het grootste deel van de dag. Een Zweeds kind van 8 jaar kan je precies vertellen welke paddenstoelen je kunt eten uit het bos. Hij kan je ook vertellen welke je maar 1 keer kunt eten. Ze weten hoe te overleven in het bos als ze hun ouders kwijtraken.
In Zweden loopt Niels rond (net als al die Zweedse jongetjes met een Emiel mes. Zo’n heel scherp houtsnij mes die in Nederland onder de verboden wapenwet valt. Ook wel logisch trouwens dat zo’n mes in Nederland verboden is want iedereen woont zo dicht op elkaar dat bij het minste of geringste burengerucht de boel behoorlijk uit de hand kan lopen met alle gevolgen van dien.
In Zweden hebben we zoveel ruimte om ons heen dat de kinderen heerlijk buiten kunnen spelen en ravotten zonder dat we weer met een boeket bloemen naar de buren moeten gaan vanwege de hoeveelheid decibellen die mijn kinderen hebben geproduceerd.
Door die enorme hoeveelheid ruimte om ons heen worden mijn kinderen trouwens vanzelf rustiger. Ze krijgen niet zo veel prikkels zeg maar. Ze worden nergens onrustig van want er staan alleen maar bomen om ons heen en af en toe loopt er een hert door de tuin of de das die ergens rond ons perceel zijn burcht heeft.
Als we willen zwemmen, gaan we of naar de camping of naar 1 van de vele binnenmeertjes in de omgeving. Niet vreemd opkijken als je helemaal alleen bent. Ook niet vreemd opkijken als er een auto stopt waar een Zweedse familie uit komt rollen die allemaal hun kleren op een hoop gooien dan poedelnaakt te water gaan om af te koelen en zich vervolgens weer snel af drogen en aankleden om weer in de auto te stappen en weg te rijden. Duurt vaak maar een kwartier. Je vraagt je na afloop dan ook af of je het gedroomd hebt.
Ook niet vreemd opkijken in de winter. Want in Scandinavië houden ze van sauna. En dan hoor je jezelf af en toe af te koelen. Zo botsten Ben en Niels in de winter eens tegen 2 schone Zweedse vrouwen aan die in hun blootje hun stuga uit kwamen rennen om vervolgens met hun blote kont in de sneeuw te gaan zitten. De dag van Ben kon niet meer stuk. Niels vond het maar raar. Zijn moeder doet dat namelijk niet.
Als we fruit willen eten hoeven we niet naar de supermarkt. Daar is het aanbod vaak bedroevend slecht, maar plukken we gewoon in eigen tuin of langs de kant van de weg de heerlijkste verse fruit soorten. Blauwe bessen, kersen, aalbessen, bosaardbeitjes etc. In Nederland kun je dat ook langs de kant van de weg vinden hoor. In bakjes van 2 euro met camerabewaking.
Natuurlijk zijn er ook veel minpunten. Zo onderhouden de Zweden hun huizen amper zodat de meeste huizen er niet florissant uitzien. Maar ja als het huis bijna instort bouwen ze gewoon een nieuwe en die oude laten ze staan. Hetzelfde met oude auto’s en landbouwvoertuigen. Als ze hun functie hebben verloren worden ze gewoon het bos ingereden en daar achter gelaten. Vervolgens groeit er een heel bos omheen zodat je op de meest ingesloten stukken bos opeens een tractor tegen kunt komen waarvan je je afvraagt hoe die daar in vredesnaam gekomen is. Nou 20 jaar geleden was er nog een paadje door het bos. Maar nu is dat pad dichtgegroeid.
Verse groentes zijn bijna niet te vinden laat staan betalen maar daar staat tegenover dat er veel lekkers uit de vriezer komt. Je hebt namelijk grote koopcentra en daar gaan alle Zweden uit een bepaalde omgeving naartoe 1 keer in de week of 1 keer in de 2 weken of 1 keer in de maand net hoever ze het binnenland in wonen. Dan kun je natuurlijk ook geen bloemkool kopen of een krop sla. Maar wel diepvriesgroentes. Het gekke is: in Zweden eten mijn kinderen en ik veel meer groentes als in Nederland.
Nu hebben we bijna vakantie en kunnen we niet wachten om weer naar ons thuis te gaan. Nog 1 week en dan kunnen we ’s morgens weer de balkon deuren opengooien om te genieten van de luchten boven de Omberg. Dan kunnen we weer de natuur opsnuiven zonder de barbecue van de buren te ruiken of de brommers van de overbuurjongen of wat te denken van al die uitlaatgassen in de straat. Nog 1 week en dan kunnen we weer terug naar mijn ombekommerde jeugd, lekker ronddwalen in het bos, met onze voeten in het water en genieten van een heerlijke Zweedse zomer. 

Bramen plukken tijdens een wandeling.

7 opmerkingen:

 1. Met de muziek van mijn eigen blog A time for us heb ik je verhaal gelezen Anna Marie, en heel gek maar ik voelde je heimwee heel diep van binnen. Ik kan me zo goed het verlangen voorstellen als je je daar zo thuis voelt en zo vrij kunt zijn.
  Nog even volhouden meis, en dan is het zover. Je bent bijna thuis!

  Liefs
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo te lezen is het echt jullie thuis. En ik begrijp het ook wel een beetje. Want bij Marion heb ik de laatste jaren de mooiste plekjes uit Zweden voorbij zien komen op haar blog.
  Nog 1 week, en dan mogen jullie weer......

  Fijne vakantie,
  lieve groet Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anne marie,
  het klinkt als muziek in de oren zweden. Hoe je erover praat zorgt ervoor dat ik er erg graag eens een kijkje zou willen nemen.
  Gelukkig mag je over een tijdje er weer heen en mag je naar je thuis.
  Is het echt jullie eigen huis in zweden of huren jullie wat?

  liefs colinda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan me voorstellen dat je daar heimwee naar kan hebben. 'k Ben zelf nog nooit in Zweden geweest maar jij hebt me nieuwsgierig gemaakt. wie weet.....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heerlijk dat dit echt jullie thuis is,het gevoel, de ruimte, de rust, alles wat je beschrijft klopt. Wat zou het fijn zijn als we dat hier allemaal ook hadden, helaas, maar er blijven voor-en nadelen aan beide landen kleven. Gelukkig hebben jullie het voorrecht dat je in beide landen een thuis hebt.
  Geniet ervan met volle teugen, alle energie die je daar krijgt kun je bij thuiskomst weer gebruiken...
  Uit ervaring weet ik dat het er heel mooi en rustig is, voor ons nog een maand geduld en dan mogen we er ook weer van proeven.

  Geniet!!!!!!
  Een warme groet,
  Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk Anna Marie, dat jullie over één week naar Zweden komen! En wat een waarheden in dit bericht, ik kan alleen maar denken, ja, ja, ja, dat ook. Je hebt helemaal gelijk! Heerlijk even bijtanken, geniet ervan! Was even niet op je blog en wil daarom (een beetje laat) Niels ook nog van harte feliciteren met het behalen van zijn zwemdiploma!!! Hartstikke goed Niels!
  Kram Gonny

  BeantwoordenVerwijderen
 7. leuk dat je een reactie achterliet op mijn blog! ik kom zodoende ook even bij jou kijken en na het lezen van je boeiend verhaal kan ik me zo goed voorstellen dat je verlangt naar een Zweedse zomervakantie! oh wat zou ik daar ook graag eens gaan kijken.. die rust en de schitterende natuur.. heerlijk!!

  en ja ook hier nog steeds rust.. geen radio en tv.. omdat wij geen kabel hebben maar digitenne.. de mensen die kabel hebben ondervinden geen problemen.

  ik wens jullie een hele fijne tijd in Zweden en ik ben erg benieuwd naar de fotos, ga me dus snel aanmelden als je nieuwe volger:)

  lieve groetjes, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen