vrijdag 24 juni 2011

Glad Midsommar.

Vandaag is het feest in Zweden. Midsommar wordt gevierd. Midsommar vindt plaats op de vrijdag en zaterdag tussen 19 juni en 26 juni. Dit jaar dus op de 24 en de 25. Na Kerstmis is het de belangrijkste feestdag van het jaar. Er wordt gedanst rond een meiboom (Midsommerstång) Huizen worden versierd en meisjes dragen bloemenkransen in het haar. Iets ouders meisjes leggen bloemen onder hun kussen, zodat ze gaan dromen over hun toekomstige echtgenoten. (Ga ik dit jaar ook maar doen) Het feest is verder vooral gezellig samen eten, verschillende haring gerechten, aardappelen met dille, gehaktballetjes en uiteraard mogen de aardbeien op vers gebakken Zweeds gebak niet weg blijven van het Smorgasbord.
Voor de Zweden betekent Midsommar echt de start van het zomerseizoen. Bij ons hangt de Zweedse vlag vandaag dus buiten, en vanavond eet Ben Senapsil (Zweedse ingelegde haring) en de kinderen en ik gaan aan de chocolade fondue met aardbeien. Verschil moet er zijn.
Glad Midsommar och et senselig sommar!
Hej då Anna Marie.
En bij Zweden denken mijn kinderen vooral aan picknicken. Ben denkt vooral: wat zit er in hemelsnaam allemaal in.

4 opmerkingen:

 1. Klinkt allemaal heel erg leuk dat feest. Het leuke vindt dat er zoveel verschillende dingen worden gegeten. Ennuh heel veel plezier met je chocolade fondue, krijg er nu al trek van ;-)

  Fijn weekend en natuurlijk heel veel plezier.

  Lieve groet
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ooooo *smek*....chocoladefondue!!!! zou ik ook kiezen ipv die haring hoor *brrr*;).

  Maak er een feestje van!!!

  Liefs,
  Lynda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk al die ingelegde haringen! Al die verschillende smaken, er zijn altijd een aantal potjes in huis hier. Ook de senapsill (mosterd), maar mijn voorkeur gaat uit naar de vitlöksill (knoflook), zalig! Hier buiïg weer, hoop dat het droog is met het overeind zetten van de midsommarstång! Glad midsommar!!!
  Groetjes van Gonny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. TUUT TUUT...daar ben ik weer;)....ik kocht het armbandje bij Lifestyle! en kreeg nog 40% korting ook;)!

  Heb een lekker weekend!!!

  Lynda

  BeantwoordenVerwijderen