dinsdag 25 oktober 2011

Social Media deel 2.


Ik heb een lezing bijgewoond over Social Media. De voordelen en de gevaren. De avond in een notendop. Zelden heb ik een spreker gezien waarbij ik het jammer vond dat hij zijn mond hield. Meestal zijn het van die zelfingenomen mannetjes met een foute stropdas. Zelfingenomen personen die denken dat je wilt luisteren naar wat zij te zeggen hebben. Enigszins bevreesd ging ik naar de avond toe. Naam van de spreker kwam me bekend voor, maar waar had ik die eerder gehoord? Geen idee, kon er niet opkomen. De spreker werd aangekondigd en daar stond opeens een guitige vent met een Noorse trui achter een tafel. Te stralen. Hij had er duidelijk zin in. Begon, noemde daarna nog zijn naam, werd anders evengoed wel duidelijk, want hij had zijn eigen naam gegoogeld en zijn profiel regelmatig als voorbeeld genomen. Kritisch als ik ben, had ik mijn notitieboekje meegenomen. Kon ik meteen gaan schrijven als er een verhaal op kwam borrelen. Bijvoorbeeld over op het paard geklommen en kneiterhard aan de andere kant afgevallen spreker met te krap overhemd. Ik heb geschreven, maar niet over oeverloos gezwets, maar over nuttige informatie. Ik werd zijn verhaal ingetrokken. Waanzinnig enthousiast stond hij te praten; te spreken, de zaal te entertainen. Op een hele natuurlijke manier. Sprak over hyves en facebook, MSN???? Geen idee, waar hij het over had, maar aangezien de rest van de zaal scheen te snappen waar hij het over had, durfde ik het niet te vragen. Ik zit ook niet voor niets altijd achteraan. MSN. Nog steeds geen idee, maar scheen handig te zijn en tieners maken er driftig gebruik van. Ik heb nog geen tieners, en tegen die tijd zal er wel weer iets anders zijn. MSN liet ik voor wat het was. Het nut van een blog en dat reclames veel meer invloed hebben via een blog of via bepaalde websites was nog een onderwerp. Reclames via een papieren folder door de deur gepropt door postbesteller voldeed niet meer aan de eisen van deze digitale tijd. Hopeloos ouderwets begon ik me te voelen. Nou ja, ik heb per slot van rekening mijn haar al moeten kleuren.
Maar, hoewel ik die avond meeging in zijn enthousiasmerende flow en ik stuiterend van alle informatie thuis kwam, had ik aan de andere kant precies die middag de stekker uit mijn facebook account getrokken. 3 maanden geprobeerd en ik was een frequent en tevreden gebruiker. In No time had ik 80 vrienden. Wat een grap. Op mijn verjaardag blijf ik altijd met gebak zitten. Zal me nu vast niet meer gebeuren. 80 vrienden!! WOH! Het ene na het andere familielid wilde vriend worden. Prima, ik accepteerde driftig. ‘Zou je dat wel doen, wanneer heb je die mensen voor het laatst gezien?’Vroeg eega. ‘Nou precies! Tijd voor een hernieuwde kennismaking’. Maar diezelfde familieleden deden helemaal niets op mijn facebook. Ja, kijken en lezen weet ik nu. En terwijl ze mij en mijn gezin dus helemaal niet kennen, wisten ze wel over mij te oordelen en te roddelen. Achter mijn rug om. Tegen mijn moeder en die kwam dan opgefokt bij mij thuis verhaal halen met de meest waanzinnige indianenverhalen. Ik wist meteen weer waarom ik jaren geleden de stekker uit die contacten had gehaald. Omdat ze niet eerlijk en open iets durven te zeggen, omdat ze heel erg goed zijn in het beoordelen van anderen. En omdat ze zo schijnheilig zijn om wel te lezen en te kijken, maar niet om nou eens een berichtje te sturen om te vragen hoe iets nou precies zat. Radicaal facebook account eruit getrokken. Heeft geen toegevoegde waarde.
Maar nu zijn we een dag verder en ik mis mijn vrienden van de Roeivereniging, goede vrienden, die niet oordelen, en ik mis het contact met een paar echte familieleden. Ik denk nog een keer aan de bevlogen spreker van gisteravond. En misschien ga ik het toch maar weer proberen. Onder het mom van: als mijn kinderen nou straks willen gaan facebooken, weet ik wat ze doen. Tip van Bas. Probeer het gewoon. En 1 hele harde les heb ik in ieder geval al geleerd. Wees kritisch wie je als vriend toevoegt. In het echte leven heb je geen 80 vrienden. Die heb je dan redelijkerwijs ook niet op een sociaal network.Maar doe ik dan helemaal niets met de nieuwe media? Nou, ik heb wel een email account. Meerdere zelfs. Ik heb geen 06-telefoon, laat staan dat ik ga zwappen?!? via dat ding, of de weersverwachting ga bekijken, ik kijk wel omhoog naar de wolken, en als ik druppels in mijn nek voel, dan weet ik dat het regent. Heb ik allemaal geen 06 toestel voor nodig. Ik heb Hyves met 2 vrienden. Zoon van 8 en dochter van 6. Om ze in de gaten te houden als ze willen gaan Hyvesen. Later als ze groot zijn. Volgend jaar ofzo. En ik heb nu dus een facebookaccount met nul vrienden, maar wel met een blauw poppetje als profielfoto en ik heb een eigen blog. En op dat blog heb ik 36 vrienden. En binnen 10 maanden 10.500 pagevieuws! Ha! een beetje hip ben ik in ieder geval. Hoewel, de meeste bloggers zijn van middelbare leeftijd.(Sorry medebloggers, bedoel ik niets mee) En dat ben ik nog niet. Wel qua media. Social media. Wat dat betreft stam ik uit de Middeleeuwen. Dit blog wordt ongetwijfeld nogmaals vervolgd. En dan vertel ik jullie alles over de nieuwste steroïden, die op een tablet zitten met appels als vierkantjes die je kunt downloaden van het internet, en die gewoon nog in je broekzak past die vervolgens allerhande geluiden maakt als je wordt gezwapt door je vrienden of als het buiten begint te regenen. En tegen de tijd dat ik met die steroide in mijn broekzak rond ga lopen, heeft dat ding ook een ingebouwde paraplu functie. Loop ik droog naar mijn taxi die ik via MSN? heb gecontact. En eigenlijk zijn jullie helemaal niet zo hip als jullie allemaal denken. Want tabletten, kleitabletten kenden ze 4000 jaar voor Christus al. Zonder buienradar overigens.
Social media. Ik ben er nog niet helemaal geloof ik. Sorry Bas, maar je hebt wel waanzinnig je best gedaan. En je hebt me in 1 avond meer geleerd over internet dan mijn man in 13 jaar. En die schrijft ook programma’s en zwapt met mijn vrienden. MIJN vrienden. En ook soms met zijn vrienden. Vanmiddag heb ik toch stiekem even op zijn website gekeken voor een 06 toestel. Deel 3 gaat er dus ook nog wel komen. Maar nu nog niet.

9 opmerkingen:

 1. Blijf bloggen en ga selectief om met nieuwe "vrienden". Dat zijn ook dingen die ik heb geleerd. Fijn dat dit een goede spreker was. En mijn 06 is er alleen voor noodgevallen. Behalve manlief heeft niemand mijn nummer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel herkenbaar je stuk, facebook, hyves niet aan ij besteed, ik vind de opmerking heel goed, in het echte leven heb je ook niet tig vrienden, dus wat stelt het dan voor om dat getal te zien.....
  Ik merk het ook met bloggen, mensen die zich aanmelden maar verder nooit reageren, ze lezen wel mee...ja, want de statistieken bekijk ik ook heus weleens:))) Maar dat doet me niet veel, de serieuze reacties blijven echt en die vind ik leuk!!!
  Geniet lekker van het bloggen en ik hoop dat je er ook echt plezier aan beleeft!!!


  oor nu even genoeg social-media, ik ga aan mijn huiswerk:)))))

  ♥Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb 3 weken geleden mijn facebook account opgezegd. Zelfde reden. In het begin even wennen, ja er zijn best een paar mensen die je mist. Maar dat zijn de mensen waar je toch al een goede band mee had en die kan je ook via een andere weg bereiken. Je houdt dan trouwens ook tijd over daarvoor :-))Ik ken trouwens iemand met zeshonderdzoveel vrienden. Waar hebben we het over??!!! Het woord vrienden is toch echt verkeerd gekozen. Nee, ik houd het ook maar bij mijn blog, mijn e-mail en ja ik heb een 06 omdat ik in twee landen woon en daarom geen vast abonnement heb. Dus een 06 en een 07 :-) Ik kan me wel voorstellen dat je een account neemt ivm de kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed stuk Anna Marie!
  Op sommige punten ben ik het echt wel met je eens, op andere punten ga ik graag een s met je in gesprek, zal ik gelijk even uitleggen wat msn is '-)))

  Liefs,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Helemaal geweldig, en ik ben het zo met je eens zeker voor al die 'geweldig veel vrienden' bah voor mij geen mns, geen hyves, facebook met drie vrienden waarvan zus er een is, ik doe daar dus helemaal niets mee. Waar is de tijd van het praten gebleven denk ik weleens,

  O ja, het enige waar ik wel met je over wil praten is die middelbare leeftijd, want wat is middelbaar?

  Nee hoor meis, ik vind het een superstukje, heerlijk eerlijk gewoon lekker nuchter!

  Liefs
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Altijd boeiende materie, die social media. Zeker met opgroeiende kinderen.
  Ik kan je de documentaire Ipod, Iphone, I am aanraden (google maar eens, als je het leuk vind. Over de invloed van de sociale media en de afdrukken die we achterlaten op het wereldwijde web...
  En ja, goed kunnen spreken is een vak apart! Ben benieuwd wie er nou eigenlijk sprak.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben wel fan van sociale media. Heb met sommige mensen juist beter contact gekregen en real life vriendschappen mee opgebouwd door bv. Hyves. Kan nu via Facebook contact houden met een oud-collega die naar de andere kant van de wereld is verhuisd. En op Twitter mijn dochter volgen die in Rotterdam op school zit en met haar smartphone tweets plaats, zodat ik weet hoe laat ze ongeveer thuis is. Kost niks. Trouwens, msn is achterhaald. Tegenwoordig 'What's App-t' de jeugd...ikke niet, heb een ouderwets prepaid mobieltje, alleen voor noodgevallen......
  Groetjes,
  Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En als je nog een 06 met internet heb, gaan wij whappen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hi! bedankt voor de complimenten :-) op mijn beurt heb ik genoten van deze blog erg leuk om te lezen! ook om het besef te krijgen dat een blog nog mist in mijn Social Media avontuur :-)


  maar daar ga ik verandering in brengen.. al is het alleen om dat ik niet kan reageren zonder een blog account.

  groet,
  Bas

  BeantwoordenVerwijderen