vrijdag 14 oktober 2011

Nostalgie.


Oudhollandse cake met appeltjes en kaneel. Hmmm, Oudhollandse cake met appeltjes en kaneel. Nostalgie. Nostalgisch beeld van thuisblijvende mamma met kopjes thee die zit te wachten tot haar 7 bloedjes van kinderen thuiskomen uit school. Vermoeid van het buitenspelen tijdens schooltijd en de fikse wandeling naar huis met broertjes en zusjes. Oppassen dat bakfietsende bakker de kleintjes niet over het hoofd zou zien, waardoor ze pardoes in de plomp zouden belanden. Kinderen komen thuis en mamma wacht ze op in schoongesopt huis met kopjes thee en een plakje appelkaneel cake. Huis ruikt warm. En huiselijk. En veilig en vertrouwd. Kinderen trekken hun schoentjes uit in de hal en gaan op kousenvoeten of sloffen de kamer in. Waar mamma ze lachend opwacht en luistert naar verhalen van 7-tal. En na de thee met appelcake gaan kinderen spelen met de meccano. Oudste kinderen gaan naar buiten waar ze op straat spelen tussen geparkeerde fietsen met tol en zweep of gewoon met hoepel en bal. Fout geparkeerde fietsen of fietsen die in de weg stonden werden simpel aan de kant gezet omdat ze niet op slot stonden. Wat stonden ze niet vraagt u met zijn allen. Op slot. Ze stonden niet op slot. Omdat iedereen van elkaars spullen afbleef. Geleende spullen kwamen onbeschadigd terug en de ene buurvrouw hielp de andere op het kraambed. En als pappa dan thuiskwam na een dag hard werken waren kindjes gewassen en gestreken en stonden pantoffels en eten klaar voor pappa. Na het eten ging hij zitten op zijn luie stoel. De stoel van pappa. Met pijp en de krant. Kinderen waren stil, want pappa deed een dutje. Nostalgische appelcake met kaneel dus. Die hebben we vandaag gebakken. De kinderen en ik. Is weer eens iets anders als een standaard boerencake. Of fijne cake. Appelkaneel cake klinkt als herfst. En Herfst is gezelligheid en kaarsjes aan en mama’s die wachten met kopjes thee na schooltijd. Tijdens het mengen van de ingrediënten zag ik nog een schaal met winterworteltjes staan. En ik ben nu eenmaal niet van de recepten, of eigenlijk niet van het volgen daarvan, dus begon ik een wortel te raspen. Door het beslag. Dochter rolde bijna van verbazing de keuken uit. ‘U bent een hele lieve mamma, maar dit kan toch echt niet! Staat er wortel op het pak? Nee dus. Als pappa thuiskomt, hoeft u niet te zeggen dat ik geholpen heb hoor!’ Wortel door de cake. Het moet niet gekker worden. ‘Maar dat is hip!’ roep ik haar nog na. Carrot cake. Heel populair. Schijnt het. Beslag kleurde in ieder geval wel mooier. En zo zaten wij na het eten met een beker thee en een plakje nostalgische appel-kaneel cake met een hippe twist van wortel bij elkaar. Pappa zat in zijn luie stoel, bekeek het tafereel met sloffen aan zijn voeten, de krant op schoot, kopje thee in zijn linkerhand en een plakje nostalgie in zijn rechter te genieten. Te genieten van zoveel huiselijkheid. Meneer K..pmans; bedankt!
Hij is inmiddels iets afgeslankt. Ziet er ook oud-Hollands uit door alle hobbels van de appelen.

En deze wil ik jullie ook niet onthouden. weet u nog de appeltaart waarvan de rozijnen nog stonden te wellen?

9 opmerkingen:

 1. De cake ziet er overheerlijk uit!! Gewaagd, om een nostalgisch recept een beetje op te pimpen. Niks vergeten deze keer, maar juist iets toegevoegd ;-)
  Heel fijn weekend,
  Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 2. He dit recept lijkt veel op het recept uit het prentenboek: Hebt u ook worteltjestaart?
  Heerlijk die wotertelrasp in je cake, hij kleurt mooi en geeft het zoete van de wortel mee...een heerlijk verhaal voor een mooie herfstdag.
  Met onze dochter gaat het heel goed, ze vindt het een heerlijk land, leert veel, ziet veel en zit momenteel in Estland, een heerlijke avonturierster, heeft ze niet van mij hoor!!!
  Geniet van het weekend,lieve groetjes,
  Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey meis, ik wens je een heel mooi weekend, geniet van de zon, laat hem nog even nog even je smoeltje beschijnen, doe nog even wat vitamientjes op voor wat energie.

  Tot gauw
  Liefs
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
 4. heerlijk zelf gebakken cake,en het ruikt dan ook zo lekker he, vindt je ook niet.

  fijn weekend
  gr Stina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hej Anna Marie, de heerlijke geur komt me al tegemoet. Ik zag je als nieuwe volger van mijn blog en kom natuurlijk ook hier even kijken. Nu lees ik ook nog dat jullie een heerlijk vakantiehuis in Zweden hebben en zie ook meteen bekende foto's van de omgeving. In 2007 gingen wij voor het eerst naar Zweden en verbleven de eerste week in de buurt van Skövde. Ik blader de komende week nog eens door je verhalen over de Zweden. Helaas is mijn oude vertrouwde weblog nog offline, daar staan ook veel verhalen over Zweden.
  Fijn zonnig weekend, lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk, ik wilde vanmiddag ook nog een cake bakken.
  Misschien ga ik ook wel voor de appel en kaneel.

  groeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi, hoe iets simpels (???? ik ben er ook niet zo goed in hoor, bij mij mislukt het regelmatig) als het bakken van een cake je zo terugbrengt in de tijd en leidt tot een mooi verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hej Anna Marie,
  Lekker hè al die baksels. Ik maar ook vaak cake met wortel erin! Hier heb ik het recept voor je:
  http://gonskokkerellogzweden.blogspot.com/search/label/Wortel-walnoot%20cake
  Het gekke is dat ik in Zweden altijd veel vaker bak dan in Nederland. De Zweden bakken ook veel meer zelf dan de Nederlanders naar mijn idee.
  Een mooie zondag verder,
  liefs Gon

  BeantwoordenVerwijderen