woensdag 2 november 2011

Huishoudschort.


Onderstaand verhaal kreeg ik als doorstuurmail van 1 van mijn tantes. Dit verhaal circuleert over het wereldwijde web en de oorspronkelijke auteur is niet meer te achterhalen. Let op: Ik heb het eerste stuk dus niet geschreven!!
Ik geloof niet dat onze kinderen weten wat een schort is. Het voornaamste gebruik  van Oma's schort was,om haar jurk te beschermen,omdat ze er maar een paar had. Maar ook omdat het makkelijker was, om een schort te wassen in plaats van een jurk. Ze gebruikte de schort ook als pannenlap,om de pannen van de kachel of uit de oven te halen. het diende ook om de tranen en vuile neus van de kinderen af te vegen.
En als ze de eieren uit het kippenhok ging halen,was de schort ook heel handig,om de eieren te dragen. Als er visite kwam konden haar verlegen kinderen onder haar schort schuilen. En als het koud was kon ze haar armen er in draaien en op warmen. Het was ook heel geschikt om de menige zweetdruppeltjes af te vegen,als ze gebukt stond over de kachel,met koken. Hout voor de kachel werd ook in de schort binnen gebracht. Uit de tuin droeg ze van allerhande soorten groente naar binnen, en als de erwten gedopt waren gingen de schillen in de schort.
In de herfst werd de schort gebruikt om de appels op te rapen, die onder de bomen lagen. Als Oma onverwacht visite aan zag komen,je stond er van te kijken,hoeveel meubeltjes dat ouwe schortje nog kon stoffen, in een paar seconden. Als het eten klaar was,ging ze naar buiten en zwaaide met haar schort, dan wist iedereen dat het tijd was om binnen te komen.
Het zal nog lang duren,voordat iemand uitgevonden heeft,wat voor zoveel doelen gebruikt kan worden,zoals het schortje! In deze tijd, zouden wij er gek van worden,te weten hoeveel bacteriĆ«n er in dat schortje  zaten .

Toch heb ik er nooit wat aan overgehouden………….of toch ?
                                                      liefde


En daar moet ik dan iets mee doen. Onderstaande is mijn versie van bovenstaand verhaal.
Ik kreeg van mijn tante Betty een handige tip. Koop een schort. Gedaan. Heel verhaal had ze erbij. Iets over bloedende neuzen die afgeveegd konden worden alvorens de tafels ermee af te stoffen als ik visite aan zag komen. Ook kon ik het eten na het afgieten in dat schort naar de tafel brengen waar mijn kinderen zaten te wachten op het eten. En alle blaadjes in de tuin die ik had aangeveegd kon ik in dat schort vervoeren richting houtkachel. Vandaag gaan mijn kinderen naar school. Zonder bloedneus, maar met zwarte kolenstrepen op hun gezichtjes met her en der een sliert spaghetti. Achter de oortjes en in de haren plakken op de tomatensaus de blaadjes van de bomen. Is inderdaad opgeruimd in huis dankzij dat schort, maar mijn kinderen gaan incognito als combats naar school. Op het schoolplein zwaaide ik met mijn schort als afscheid naar mijn kinderen. Slierten gras en de verdwenen gehaktballetjes dwarrelden als sneeuwvlokken over het schoolplein. Erg blij keken mijn kinderen niet. Tante B: bedankt voor deze geweldige huishoudtip!

1 opmerking:

  1. Anna Marie,

    Wat kan jij toch heerlijk schrijven en wat heb je een leuke blik op de wereld!
    Fijne middag.

    Liefs,

    BeantwoordenVerwijderen