maandag 21 november 2011

Onzekerheid.


Een tweetal weken geleden heb ik De grote stap gezet. Er moet hulp komen voor mijn kinderen. Maar wie is geschikt om met mijn kinderen te praten, om te kijken wat ze dwars zit, om met mijn kinderen een doorbraak te bereiken? Welke bureaus kun je vertrouwen en welke niet? Als je even googled op jeugdhulpverlening krijg je tientallen pagina’s met bedrijven en particulieren die zeggen gekwalificeerd te zijn. Jaja. Ik ken die mensen niet, ik ken de organisaties niet en ik weet al helemaal niet hoe je kunt uitvinden welke er te vertrouwen zijn en welke niet. Kijken naar de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Dan kun je het kaf al van het koren scheiden is het gezegde altijd, maar het is ondoenlijk om van je shortlist alle kamer van koophandel inschrijvingen op te gaan vragen. Ik bedoel maar, iedereen kan een kamer van koophandel inschrijfnummer verzinnen en bij zijn/haar logo plaatsen. Niet gezegd is dat achter dat nummer ook daadwerkelijk een professioneel kinderpsycholoog schuilgaat. Kan net zo goed Slager van Santen zijn. Par exemple. Het zal u allen niet verbazen dat het me allemaal begon te duizelen. Na het bekijken van 6 websites waar ik in eerste instantie wel positief over was, had ik een kneiterende hoofdpijn en ik was nog geen steek opgeschoten. Sommige websites stonden vol met professionele termen. En dan moet je term voor term uit gaan zoeken wat er bedoeld wordt, maar dat neemt uiteraard nog meer tijd in beslag. En die tijd heb ik ’s avonds wel, maar aan het einde van de avond was ik gewoon echt nog geen steek wijzer. Ik ben geen professional! Ik ben moeder en ondanks het feit dat ik ook gewoon gestudeerd heb, voel ik me met de dag dommer worden. Dit is echt compleet andere materie. Maar ik ga niet zomaar in zee met het eerste het beste bureau waarvan ik de website snap; waarvan ik heb gecheckt of ze zijn ingeschreven bij de KVK; heb nagekeken of er positieve verhalen over het internet circuleren en waar ik een redelijk goed geval bij heb. Mijn gevoel is namelijk met de week wisselend. Met de dag, of eigenlijk wisselt mijn gevoel met het uur. Het ene uur ben ik er echt uit. Er moet hulp komen voor mijn kinderen, het andere moment denk ik: barst allemaal maar. Ik red het echt zelf wel! Niemand mag in de buurt van mijn kinderen komen. 

En dus kan ik niet meer objectief beoordelen of iemand wel met mijn kinderen aan de slag mag. Doembeelden van vieze mensen die zich in achterkamertjes bezig gaan houden met mijn kinderen houden me ’s nachts uit mijn slaap. Laten me overdag regelmatig  in huilen uitbarsten. Ik red het allemaal alleen. Mensen hoeven me niet te helpen, mensen mogen niet alleen zijn met mijn kinderen. Ik, die niemand vertrouw en al helemaal de jeugdhulpverlening niet, drijf mijn kinderen zo de handen; de klauwen; de tentakels van enge mensen in. Raken we straks verstrikt in het net en komen we er nooit meer uit. Het is dat ik beter weet, anders zou ik nog denken dat ik nogmaals in verwachting ben. Emoties en irrationele gedachtes schieten door mijn hoofd en mijn lijf. Het ene moment ben ik heel sterk en red ik het echt alleen, het andere moment ben ik doodmoe en wil ik eigenlijk alleen maar slapen. Gewoon een nacht lekker slapen. Wil ik dat de kinderen gewoon naar school gaan zonder strijd en zonder tranen. Utopie, of gaan we dat toch redden? Van school uit is er een afspraak gemaakt met een mevrouw. Maar van welk bureau ze is, of welk gezicht er achter naam schuilgaat, ik heb allemaal geen idee. Vanmorgen haar naam opgezocht via het internet, lang leve de digitale snelweg, en heb ik in ieder geval een gezicht gevonden. Inderdaad een mevrouw. En zo te zien een aardige mevrouw. Maar hoe herken je een wolf in schaapskleren? Juist! Niet. Of meestal pas als het te laat is. Ik blijf dit proces zo ontzettend eng vinden. Gelukkig, gelukkig hoef ik het niet alleen te doen en blijft de school achter me staan, maar dan moet ik natuurlijk niet mijn hakken in het zand gaan steken. We zullen zien hoe dit proces verder gaat lopen. Maar de tassen staan klaar. Want als ik ook maar op 1 moment in de gaten krijg dat ze mijn kinderen weg willen halen, weg naar wie dan ook, weg naar mensen waarvan zelfs een directeur van de jeugdzorg afgelopen weekeinde in de krant verkondigde dat er heel veel foute mensen zitten binnen de pleegzorg, dan snapt u met zijn allen: dan ben ik heel snel weg. Met de kinderen en dan gaan we het echt gewoon wel redden. Duurt alleen iets langer. Eerst dus maar vertrouwen proberen te krijgen in de mensen om me heen. In de mensen die met mijn kinderen werken en gaan werken. Maar wat is dat moeilijk, wat is het een verschrikkelijk zwaar emotioneel proces. Niet voor de kinderen, maar voor hun moeder.
Tassen staan al klaar. Laat NIEMAND aan mijn kinderen komen!

8 opmerkingen:

 1. Oh lieve Anne Marie, ik wens je zoveel sterkte met dit proces. Het is oneerlijk dat je dit moet doorstaan en het verreist zoveel energie en overgave.
  Bewondering voor jouw, die sterke vrouw, die het toch maar even allemaal doet.
  Het beste voor je kinderen wilt...nou petje af hoor.
  nogmaals sterkte ik hoop dat er juiste oplossingen komen, zodat je wat rust krijgt, want die verdien je !!!!
  liefs van mij,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wens je heel veel sterkte en wijsheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel stoer van je dat je de beslissing genomen hebt.... Hopelijk zet het iets heel moois en helends in gang. Succes ermee!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is ook een sprong in het diepe, Anna Marie. En het is ook heel moeilijk om zomaar iemand te vertrouwen. En ook jij moet je open stellen voor vragen die je liever niet krijgt, en nog liever niet beantwoordt. Blijf alert, maar laat de angst niet de overhand nemen. Je kinderen zijn kwetsbaar. Juist omdat ze in een groep vallen die minder weerbaar zijn. Maar de dingen die jij omschrijft kunnen overal gebeuren. Bij de scouting, in het zwembad, bij de buren, bij mensen van een kerk. Juist door nu hulp te vragen zullen ze weerbaarder worden en kunnen ze zichzelf behoeden voor de dingen waar jij bang voor bent. Kan je huisarts je helpen met doorverwijzen? Ik wens je sterkte toe, en ik vind je dapper, dat je dit toch doet ondanks je angst!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lieve Anne Marie, wat een heftige post, ik schrik ervan ondanks alles dat je er eerder over vertelde.
  Kan de school je niet adviseren? Ik werk zelf op een sbo school en bij ons is veel deskundigheid zoals een maatschappelijk werker en een orthopedagoog aanwezig. Vraag bij de intern begeleider om goed advies. En bij jeugdzorg werken ook heel veel goede mensen, veel kinderen die bij ons op school zitten, zitten in een pleeggezin. Maar dat gebeurt niet zomaar, dan moet de thuissituatie zo heftig zijn dat het niet meer verantwoord is dat de kinderen thuis blijven. Raak niet in paniek en ga op zoek naar goede mensen die je kunnen helpen, blijf altijd alert maar sta open voor hulp. Heel veel sterkte, lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lieverd, ik weet dat er lifecoaches zijn die ook kinderen "behandelen...maar het fijne is wel dat je zelf eerst wat gesprekken zou kunnen hebben...en de persoon kunt leren kennen(en zelf mss nog wat "hulpgesprekken"kunt krijgen)....lifecoaches...ze doen ook bv bodydrumming of wandelcoaching....hele effectieve manieren om tot de "binnenkantjes"te komen.
  Sterkte meis.....wees kieskeurig maar heb ook vertrouwen....VOEL!!

  Liefs,
  Lynda

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als je zo als een leeuwin al heel lang bezig bent je welpjes te beschermen en op weg te helpen dan is iedere onbekende die in je buurt wil komen al een obstakel. Ga op je gevoel af, makkelijk gezegd hoor, maar daardoor sta ik nog wel overeind, zelfs dankzij de inzet van BJ (zei ze cynisch)

  Heb er ook jaren over gedaan om ietsiepietsie los te laten als het gaat om puberdame omdat ik meer coach dan moeder was en ze heeft nu geweldige ambulante begeleiding maar daar was heel veel overtuigingskracht naar mij toe voor nodig, daarnaast hebben ze allebei maar vooral de jongste heel veel baat gehad bij haptotherapie en het is dat je niet in de buurt woont, anders had ik al in de foon gehangen voor je.

  Geen overhaaste beslissingen nemen, gewoon informeren, gesprekjes aangaan, kijken of ze je begrijpen en of het goed voelt! Groetjes, Colin

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jeetje eigenlijk weet ik niet zo goed wat ik moet schrijven, maar ik begrijp je zo goed, het is ook zo moeilijk, je wilt het beste voor ze maar wat is het beste.
  Blijf jezelf Anna Marie, ga op je gevoel wat want jij weet als geen ander wat ze nodig hebben. Blijf heel dicht bij je gevoel en dat is eigenlijk het enige wat ik kan schrijven.

  Pas je ook goed op jezelf, niet vergeten hoor jij bent er ook nog!

  Dikke kus
  Liefs
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen